Čari ranojutarnjeg buđenja

Piše
Vedran Mikulić

Mar 09, 2020

Svaki student ima nekoliko dobrih prijatelja, no najbolji, a ujedno i najdraži mu je – krevet. Iako su poznate gotovo sve činjenice o spavanju, studenti bi trebali znati i za sve blagodati koje im pruža ranojutarnje buđenje…

Mnogi ljudi, među kojima su i mnogobrojni poduzetnici, doktori te profesori, diljem svijeta dijele jednu zajedničku naviku – buđenje iz sna u cik zore. Premda mnogi, pretežito studenti, smatraju takvu naviku bespotrebnom, oni koji su je postepeno počeli primjenjivati u osobnom životu složno su zaključili kako im je takva hrabra odluka jedna od boljih u dosadašnjem dijelu života.

Upravo su jutarnji tipovi zaslužni za onu općepoznatu izreku koja glasi:” Tko rano rani, dvije sreće grabi.”

Većina tih jutarnjih tipova ističe kako im se život u potpunosti promijenio – nabolje. Podosta je i istraživačkih analiza dokazalo kako ranojutarnje buđenje u sebi nosi cijelu paletu pozitivnih vibracija kojima se čovjekova životna kvaliteta nesumnjivo povećava.

Mada bi određenom dijelu studenata buđenje u pet ujutro predstavljalo svojevrsni šok, treba priznati kako bi im takva navika iz korijena promijenila život. Ako se pitate koje sve privilegije uživaju ranojutarnji tipovi, pročitajte u nastavku…

Povećana efikasnost

Vlasnici mnogih poznatih tvrtki diljem svijeta ističu kako im buđenje iz sna u ranojutarnjim satima izoštrava koncentraciju, ali i povećava efikasnost u obavljanju različitih poslova

Nervoza – ne postoji u rječniku jutarnjih tipova

Mnogi znaju odgađati svoje obveze za naredne dane. No, odgađanje nagomilava broj obveza te se stvara nervoza. Poznati su učinci nervoze na čovjekovo raspoloženje, a ne treba isticati koliko je nervoza sama po sebi štetna po ljudsko zdravlje. Stoga, želite li proglasiti rat nervozi, počnite ustajati ranije kako biste postepeno smanjivali broj svojih obveza.

Tjelovježba

Svakodnevni raspored svakoga od nas ispunjen je povećim brojem obveza. U najviše, pak, slučajeva, mnogi od nas ne posvećuju dovoljno vremena na radu svojeg tijela. Tjelovježba poboljšava psihofizičko stanje svakog pojedinca, a ranijim se buđenjem u natrpani raspored može ugurati i vježbanje koje pridonosi ubrzavanju metabolizma i nizu blagodati koje ga prate.

Organizacija

Studenti su dobri znanci s pojmom neorganizacije. Svatko od nas voli organizirane ljude, a upravo su ranojutarnji tipovi poznati po organizaciji jer točno prate svoj dnevni raspored te time uredno izvršavaju sve svoje obveze.

Uživanje u tišini

Svatko od nas ponekad čezne za razdobljem u danu kada želi u potpunoj izolaciji porazmisliti o životnim pitanjima, a jedino tišina daje smislene odgovore. Stoga, ranoranioci itekako dobro znaju da u rano jutro mogu biti sami sa sobom i tako se zabavljati mislima kojima se inače ne mogu baviti dok su okruženi ljudi.

work-management-907669_1280

Stvaranjem navike ranoranioca i odbacivanjem etikete pospanca, mnogi će povećati svoju produktivnost, ali i osobno zadovoljstvo. Primjerice, kašnjenja na mnogobrojna predavanja ili, pak, sastanke postat će stvar prošlosti ako se priklonite ranojutarnjim tipovima. Osvrnite se oko sebe i upitajte svoje prijatelje spadaju li i oni u ovaj elitni red organiziranih i sretnih ljudi. Ne treba posebno napominjati kako ćete stjecanjem spomenute navike imati i više slobodnog vremena za sebe.

28003-the-first-step-to-win-yourself-is-wake-up-early

Dakle, studenti, koju ćete stranu izabrati?

Komentari