Bjelovar će napokon dobiti svoj prvi studentski dom

Piše
Vedran Mikulić

Jul 06, 2020

Nakon višegodišnjih zavrzlama oko imovinsko-pravnih odnosa koje su napokon razriješene, Bjelovar će uskoro dobiti svoj prvi studentski dom. 

Objekt je Bjelovarčanima vrlo dobro znan. Riječ je o nekadašnjem domu u Nazorovoj ulici u kojem su boravili srednjoškolci. Radi se o dvije zgrade s dvorištem čija procijenjena vrijednost iznosi 5,8 milijuna kuna. Kronologija ukazuje kako se Bjelovarsko-bilogorska županija temeljem sporazuma s Gradom Bjelovarom u potpunosti odrekla objekata u korist Grada, da bi potom Ministarstvo državne imovine nekretninu darovalo Gradu Bjelovaru, piše Bjelovar.live.

-S Bjelovarsko-bilogorskom županijom napravili smo dogovor da ćemo zajedničkim snagama ući u ovaj projekt jer smo željeli osigurati studentski smještaj koji u ovom trenutku nemamo. Doduše, postoji đačko-studentski dom koji iz određenih proceduralnih razloga nikada nije bio studentski. Svi smo svjesni da postoji velika potreba za smještajem studenata na području grada. Jučer je konačno stigla potpisana odluka iz Ministarstva državne imovine kojoj se Gradu Bjelovaru daje u trajno vlasništvo zgrada isključivo za potrebe smještaja studenata. Moram napomenuti kako smo se za to dugo borili–kazao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik te dodao kako je već u pripremi i projekt energetske obnove objekta, kao i na projektu uređenja kuhinje.

Napokon stiže i studentska menza

-Projekt je energetske obnove je spreman i vrijedan 5,5 milijuna kuna, a prijavit ćemo ga na natječaj koji bi trebao biti raspisan u prosincu ove godine. Radimo i na projektu uređenja kuhinje kako bi se svi studenti mogli hraniti na jednom mjestu. Zahvaljujem se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na suradnji na ovom projektu i veselim se budućim projektima koje ćemo raditi, neovisno o našim odnosima. Mogu garantirati da neke naše zajedničke vizije sigurno neće utjecati na zajedničke projekte koji su krucijalni za razvoj Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Zahvaljujem se i saborskom zastupniku Miri Totgergeliju koji nam otvarao vrata u Zagrebu i pomogao da se čim prije ”probijemo” kroz ”šumu” birokracije.

Suradnja Grada i Županije

Mario Preskočil, predsjednik Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, između ostalog je kazao kako je svima u interesu da Bjelovaru dosegne zadovoljavajuću razinu studentskog standarda koji u ovom trenutku ne postoji.

-Zaista sam sretan što u suradnji s Gradom Bjelovarom možemo pristupiti realizaciji jednog ovakvog projekta-zadovoljan je Preskočil.

Miro Totgergeli, saborski zastupnik, zahvalio se svim profesorima na bjelovarskom Veleučilištu koji kvalitetno odrađuju svoj posao što se vidi po broju upisanih studenata, ali i po interesu koji postoji za upisivanjem bjelovarskog Veleučilišta.

Badrov: Imamo 744 razloga za zahvalu

Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj pri Veleučilištu u Bjelovaru zahvalila se svima koji su tijekom godine gurali priču o studentskom domu.

-Ovo je ideja koja traje nekoliko godina. U ovom trenutku imamo 744 razloga zahvatili svima vama. Jer, toliko je u ovom trenutku studenata na Veleučilištu u Bjelovaru. Želimo vjerovati da ćemo u dogledno vrijeme imati 1000 razloga jer je to brojka koju ozbiljno planiramo. U ovom trenutku imamo 277 redovnih studenata od kojih je 53 posto izvan granica Bjelovarsko-bilogorske županije, a pohvali će se sigurno pridružiti još 166 studenata koji čekaju na smještaj. Osnivanjem studentskog doma cijene smještaja bit će napokon svedene na minimum–kazala je Badrov.

Cijena studentskog smještaja

Svoje mišljenje o studentskom domu dao je i Alen Markesina, mladi student mehatronike i predsjednik studentskog zbora Veleučilišta u Bjelovaru.

-Studentski zbog je proveo anketu u kojoj se 90 posto studenata izjasnilo da za potrebe stanovanja izdvajaju do 1000 kuna bez prehrane, a ostatak iznad tog iznosa. Želim se zahvaliti svojim prethodnicima koji su aktivno radili na rješavanju pitanja studentskog standarda i mogu obećati da će aktualni studentski zbor poticati što bržu realizaciju dugo iščekivanog studentskog doma–kazao je Markesina.

Foto: pixabay

Komentari