Koliko često mijenjati lozinku? Evo što kažu stručnjaci

Piše
Mateo Galić

Jul 06, 2020

Godinama smo od stručnjaka za računalnu sigurnost mogli čuti kako je uputno promijeniti lozinku svakih nekoliko mjeseci. To više nije baš tek tako.

Vjerujemo kako već koristite snažne lozinke koje je teško pogoditi, kao i da koristite istu lozinku za više korisničkih računa.

Ali, koliko često ih mijenjate? I treba li to redovno činiti?

Godinama smo od stručnjaka za računalnu sigurnost mogli čuti kako je uputno promijeniti lozinku svakih nekoliko mjeseci. Često ćete i danas naići na taj savjet online.

Iako ta preporuka naizgled ima smisla, većina stručnjaka danas se neće složiti s njim već će vam reći kako nema potrebe za promjenom lozinke osim ako nemate razloga vjerovati kako je provaljena.

Naravno, ako ujedno zadovoljava i prethodno navedene uvjete (snažna je i teško ju je pogoditi). I tim više ako koristite dvostupanjsku provjeru.

To ne znači kako je praksa čestog mijenjanja lozinki loša sama po sebi. Nije, ali može dovesti do ili potaći traženje lakšeg, ne uvijek i sigurnijeg puta koji završava s jednostavnijim lozinkama koje je lakše pogoditi, piše tportal.

Što onda učiniti umjesto čestog mijenjanja dobrih lozinki?

Provjerite jesu li sve vaše lozinke snažne i jedinstvene.

Koristite dvostupanjsku provjeru kad god i u kojem god obliku možete, kako bi hakerima otežali posao.

Koristite alat za upravljanje lozinkama (password manager) kako ne biste morali pamtiti ili zapisivati sve te lozinke.

Promijenite lozinku čim posumnjate kako je neki od vaših korisničkih računa hakiran.

Foto: pixabay

Komentari