Savjeti kako ubrzati svoj internet

Piše
Vedran Mikulić

Sep 15, 2020

Svi žele imati što brži Internet. Ako ste morali čekati duže vremena da Netflix učita novu epizodu vaše najdraže serije, vrijeme je da ga ubrzate. 

Jednostavno rečeno, spori Internet je frustrirajuć i poprilično lako nas može naživcirati. Postoji puno mogućih rješenje i načina kako ubrzati svoju konekciju te se definitivno isplati isprobati neke od njih. Imajte na umu da je većina načina koje možete pronaći online zapravo samo oblik prevare koji od korisnika često zahtijeva da skidaju neke čudne aplikacije na svoje računalo. Neki od ovih način neće vas koštati ništa, a možda i naučite nešto novo.

Provjerite kolika je vaša maksimalna moguća brzina

Prije pokušaja da povećate svoju internetsku brzinu, sa svojim ISP-om, odnosno davateljem usluge, provjerite kolika je brzina Interneta koju plaćate te kolika je maksimalna brzina koju možete ostvariti sa svojom infrastrukturom. Također, najjednostavniji način da ubrzate Internet na onu brzinu koju zapravo plaćate jest da se obratite službi za korisnike.

Omogućite predah svom ruteru

Resetirajte ruter barem jednom svakih mjesec dana kako bi osvježili svoju konekciju. Ponekad kada vidite da vam je konekcija spora, resetiranje rutera pomogne i ona počne raditi kako treba. Imajte na umu da ova metoda ne radi baš svaki put, ali je odličan i jako jednostavan pokušaj.

Razmislite o žičnom povezivanju

Danas gotovo svi koriste Wi-Fi i nema ništa loše u tome. Bežično povezivanje je odlično jer je jednostavno i prikladno u većini situacija, pogotovo danas kada velik broj mobilnih uređaja i gadgeta mogu koristiti Wi-Fi, ali on nije uvijek najbrži. Kada se na Internet povežete kabelom, vaša će konekcija biti puno stabilnija i sigurnija.

Blokirajte te reklame

Gotovo svaka stranica prikazuje reklame. Gdje god se okrenete možete naletjeti na reklame, slike, GIF-ove i video isječke koji se sami pokreću. Čak i ako vam reklame ne smetaju pri posjećivanju nekih stranica, vašoj konekciji smetaju. Danas postoji mnogo dodataka za pretraživače koji su jednostavni za instaliranje i blokirat će veliku većinu tih oglasa, a samim time i ubrzati učitavanje stranica.

Skenirajte računalo

Bez nekog posebnog naglašavanja, većina virusa i drugih štetnih softvera na računalu mogla bi usporiti brzinu konekcije. Imati dobar antivirusni program i redovno skenirati svoje računalo ne samo da bi moglo pomoći pri ubrzanju konekcije, već će i zaštititi vaše računalo od raznih drugih šteta.

Očistite “cache” memoriju

Ako niste nikad čuli za “cache” na vašem internetskom pretraživaču, krajnje je vrijeme da se upoznate s njime. Kada posjetite neku stranicu i kada unosite informacije, pretraživač prikuplja informacije o vama, najčešće u obliku takozvanih kolačića. Što više kolačića se skupi, to bi brzina mogla biti manja pa je ponekad potrebno očistiti tu memoriju kako bi se ubrzao Internet.

Promijenite davatelja usluge

Ako vam je konekcija spora i nikako je ne možete ubrzati, možda je vrijeme da promijenite davatelja usluga. Ovo je zadnji korak koji bi trebali pokušati i preporučujemo ga samo ako ste već postali očajni i ne znate što drugo učiniti. Većina regija nudi barem dva ili više davatelja usluga pa se raspitajte što nudi konkurencija i hoće li vam se isplatiti prebaciti se na njihove usluge. Također, raspitajte se i kod rodbine i prijatelja koriste li oni neke druge usluge i mogu li vam ih preporučiti, prenosi tehix.hr.

Foto: pixabay

Komentari