Pet tehnoloških trendova u 2021.

Piše
Vedran Mikulić

Sep 15, 2020

Američki poslovni magazin Forbes je izdvojio pet tehnoloških trendova za koje smatra da u 2021. svi moraju biti spremni. Riječ je o trendovima koji mogu biti adekvatan odgovor na društvene izazove.

Prvi trend je umjetna inteligencija za koju se pretpostavlja da će sljedeće godine biti značajnija nego ikada prije, a pomoći će ljudima da razumiju svijet u kojem žive, piše Forbes.

Posebno bi mogla biti značajna u borbi protiv pandemije koronavirusa. Algoritmi umjetne inteligencije mogu biti sofisticirano rješenje za probleme i izazove uzrokovane pandemijom. Između ostalog, iskoristiva je za praćenje ljudi s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu ili za analizu velikog broja podataka o pandemiji. Svi ti podaci su prije svega potrebni bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Naravno, umjetna inteligencija će biti jednako korisna i u biznisu. Primarno se to odnosi na korištenje ove tehnologije za razumijevanje potrošačkih navika. To će biti moguće jer se sve više ljudskih aktivnosti izvršava online. Shodno tome, kompanije će znati kako da bolje organiziraju svoj rad, prenosi klix.ba.

U 2021. dio svakodnevnice sve više će biti i roboti, dronovi i autonomna vozila. Samovozeća prijevozna sredstva će posebno biti zastupljena u javnom prijevozu koji ima sve više korisnika. Život će ljudima dodatno olakšati veća upotreba robota. Njihov značaj u zdravstvenim djelatnostima je utoliko veći zbog pandemije. Pomoći će u smanjivanju rizika zaraze koronavirusom.

Između ostalog, moći će se koristiti kao savjetodavci za zdravstvene probleme koji su dostupni 24 sata. Nastavit će se i trend sve većeg korištenja dronova. Očekuje se da će se znatno upotrebljavati za dostavu medikamenata i drugih potrepština.

Online platforme bi također trebale biti još popularnije sljedeće godine. Iznimno popularne će biti one platforme koje su prilagođene potrebama korisnika, među kojima su i oni koji su primorani da rade iz svog doma. Najbolji primjer za to je Zoom koji je omogućio izvršavanje različitih aktivnosti.

O tehnološkim trendovima u 2021. nije moguće govoriti, a da se ne spomene 5G tehnologija koja ne podrazumijeva samo brži internet. Ovom tehnologijom otvara se niz mogućnosti, a jedna od njih je veća automatizacija radnji.

Sve više se govori o virtualnoj i proširenoj ili dopunjenoj realnosti. I jedna i druga vrsta realnosti će također biti posebno značajne ako se pandemija nastavi i u sljedećoj godini. Premještanje aktivnosti u virtualnu i proširenu stvarnost je doprinos smanjenju rizika od zaraze koronavirusom.

Foto: pixabay

Komentari