Šervudska šuma: “Neke uhvati panika pa odustanu”

Piše
Domagoj Vušak

Oct 06, 2015

Avanturističko izletište Šervudska šuma nudi nevjerojatnu priliku za bijeg od svakodnevnih briga i problema na samo dvadesetak minuta od Zagreba. Paintball, Laser-Tag, streličarstvo, streljaštvo i još mnoštvo drugih sadržaja privlači sve više zaljubljenika u avanturu, a nas su ugostili voditelji projekta, Tomislav Božičević i Roberto Roso.

Kada smo, pri ulasku u avanturističko izletište Šervudska šuma, primijetili Land Rover iz 1968. godine koji je potpuno sposoban za vožnju i kada su oko nas trčala nasmijana djeca s puškama u rukama, te iscrtanim borbenim linijama na licu, shvatili smo da je ovo zaista posebno mjesto.

– Land Rover je potpuno ispravan. Napravljen je iza Drugog svjetskog rata kada je bila nestašica čelika pa je cijeli od aluminija. Nevjerojatno je koliko dobro vozi po šumi, nemoguće je zapeti u blatu s njim – uputio nas je Tomislav Božićević, jedan od voditelja adrenalinskog parka Šervudska šuma.

IMG_8409

Adrenalinski park po uzoru na one svjetskog standarda

Cijeli kompleks Šervudske šume prostire se na oko devet hektara samo dvadesetak minuta vožnje od Zagreba, a nudi sedam različitih terena za paintball, laser tag, streličarstvo, streljaštvo, gađanje zračnom puškom, gađanje paintball puškom, ljudski stolni nogomet, buggy, odnosno off-road vožnju kroz šumu, te zip-line, spuštanje preko jezera konopom. Šervudska šuma je s radom počela sada već davne 2006. godine, a sve je, kažu, počelo slučajno.

IMG_8410

– Počelo je kao i sve ostalo. Čuo si da netko tamo igra neki paintball, skupiš ekipu, odigraš, skužiš da ti je super, kreneš po natjecanjima i paralelno razmišljaš o tome da omogućiš drugima da igraju paintball – rekao nam je Božićević kroz smijeh i pojasnio:

– Po Europi postoje profesionalna paintball natjecanja koja se održavaju u Londonu, u Parizu, na stazi Nurburgring u Njemačkoj i drugdje, a finale prati više od tri tisuće ljudi. Imao sam svoj video kanal i obilazio sam profesionalna natjecanja. Tako sam stekao brojna poznanstva i prijateljstva, te sam se odlučio na otvaranje adrenalinskog parka.

IMG_8440

Dan D – pobijedite Saveznike na Normandiji i izmijenite povijest

Šervudska šuma nudi sedam različitih terena za paintball koji su većinom napravljeni po uzoru na najveće i najpoznatije povijesne bitke. Jedan od najpoznatijih terena je “Dan D” koji simulira savezničko iskrcavanje na Normandiji.

– Saveznici, odnosno jedan tim, nadiru s jezera gdje se iskrcavaju s desantnog čamca, dok Nijemci, odnosno drugi tim, stoje iza bunkera i pokušavaju zaustaviti napad Saveznika. Oni zaista plove jezerom u čamcu i iskrcavaju se, a potporu im nudi tenk koji im je prvi štit od Nijemaca iza bunkera – objašnjava nam Roberto Roso, drugi voditelj Šervudske šume.

IMG_8592

Osim iskrcavanja na Normandiji, simulirana je bitka Hamburger Hill iz Vijetnamskog rata. Jedini cilj je osvojiti bunker na vrhu brda, odnosno obraniti ga. Jedan od najzanimljivijih terena je Jungle Fight gdje se borci susreću s ekstremnim prašumskim uvjetima. To je teren samo za starije od 15 godina.

– Neke uhvati panika kada se uvuku u to duboko raslinje, a neki čak ne žele ni igrati. Tamo je potpuna tišina, borci hodaju jedan pored drugog, čuju da se miče raslinje, ali se teško vide, a još teže raspoznaju – kažu.

Laser-tag igraju čak i štreberi iz “Teorije velikog praska”

Operacija Market Garden je jedinstveni scenario teren u Hrvatskoj, a cilj je osvojiti protivničke zastavice s protivničke strane mosta. Svaka ekipa ima dvije zastavice koje brani, a jedini prolaz između teritorija su dva mosta. Urban fight staza predstavlja rat u Somaliji, a olupine automobila, bačve i nebrojeni prolazi čine ovu stazu jednom od najzanimljivijih i najtežih.

IMG_8416

– Moj prijatelj ima najveći paintball teren u Europi, u Birminghamu, i tamo mi učimo. Ovo nije ništa izmišljeno, nismo mi neka super avangarda, jednostavno odemo tamo i vidimo kako se tamo radi. Naravno, sve smo prilagodili našim, zagrebačkim uvjetima – kaže Božičević.

Osim paintballa, adrenalinski park Šervudska šuma jedini u Hrvatskoj nudi Laser-tag, igru u kojoj nema metaka, već je sve simulirano računalom pa je vrlo pogodno za djecu.

– Laser tag je igra koja se stalno spominje u seriji “Teorija velikog praska”, to je kao igra “Call of Duty” uživo. Na računalu se isprogramira igra, kao da proizvedete LAN party. Igraju dva tima, jedan je snajperist, jedan je medic, odnosno on može dodavati život svojima, ostali su vojnici. Svaka puška ima ciljnik, crvenu točku. To je tzv. jurišna puška, može ispucati 30 metaka rafalno, ali ju je nakon toga potrebno napuniti pritiskom na gumb. Osim puške, igrači mogu koristiti granate, a svaki ih ima pet po partiji. Svi rezultati pišu se u pušku i na kraju partije računalo zbroji rezultate. Postoji i snajperska puška, koja je izgledom gotovo ista, ali ima drugačiji ciljnik. Ta puška ima veći domet i oduzima dva života – objasnili su nam voditelji.

IMG_8487

Još jedna zanimljivost, ali i novost, je vožnja buggyjem kroz šumu.

– Vožnja buggyjem traje oko sat vremena, a dvoje ljudi se može voziti na jednom vozilu. Nije to brza vožnja, to je off road vožnja po šumi, a nepravilan teren tjera vas da vozite vrlo polako na nekim predjelima. Kada vidite ogromnu lokvu ispred sebe, usporit ćete i vrlo polako proći kroz nju. Zato je off road vožnja vrlo zabavna i zanimljiva – kaže nam Roso.

“Studenti su nam najčešći posjetitelji”

Sve je prilagođeno posjetiteljima i onima koji žele uživati u adrenalinskom parku, pa tako i cijena, posebno ako dođete u većim grupama.

– Ako se skupe veće grupe, po potrebi možemo organizirati razne aktivnosti kojima ćemo im ispuniti dan i ponuditi im neku jedinstvenu cijenu. U tom programu može biti streljaštvo, streličarstvo, vožnja na zip lineu, po potrebi i paintball, a sve to “uguramo” u prihvatljivu cijenu. Napravimo neki turnir, osiguramo klopu i cugu i uživamo po prihvatljivoj cijeni cijeli dan, ali i cijelu noć. Ovdje nikome ne smeta glazba, nema susjeda koji bi zvali policiju. Druženja su ovdje odlična – rekao nam je Roso.

IMG_8509

Studenti su najčešći posjetitelji Šervudske šume, a osim njih česti su i teambuildinzi raznih hrvatskih tvrtki. Šervudska šuma od Zagreba je udaljena samo dvadesetak minuta, a autobus koji kreće sa Savskog mosta staje ravno ispred cijelog kompleksa.

– Ovdje je najbolje što si usred šume, kao da si usred ničega, a zapravo si dvadeset minuta od grada i 150 metara od glavne ceste – zaključuju Tomislav Božičević i Roberto Roso, voditelji adrenalinskog parka Šervudska šuma.

Dobra atmosfera i nasmijana lica onih koji su dan proveli u Šervudskoj šumi najbolje opisuju osjećaj koji ovo predivno mjesto nedaleko Zagreba nudi svakom posjetitelju. Cijelodnevna zabava po prihvatljivim cijenama uz dobru hranu i piće garancija su za uspjeh, a Šervudska šuma nudi upravo to.

Photo galerija (33 slika)

Komentari