Besplatno studiranje u Europi

Piše
Ana Leko

Aug 09, 2015

Mnoge europske zemlje nude primamljive stipendije za visokoškolsko obrazovanje, a mi vam donosimo pregled država koje omogućuju besplatno studiranje stranim studentima.

Jednaka prava za sve

Sveučilišne školarine u Europskoj uniji razlikuju se od države do države – u nekima je visoko obrazovanje besplatno, a u nekima je poprilično skupo. Financijska pomoć u obliku stipendija, potpora i zajmova također ovise o različitim kriterijima. Međutim, studenti iz jedne zemlje članice koji žele studirati u drugoj imaju jednaka prava i nisu dužni plaćati višu školarinu te imaju pravo na iste stipenije za pokrivanje troškova školarine kao i državljani te države. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju omogućio je našim studentima ravnopravno obrazovanje u svim ostalim zemljama članicama.

Prednosti studiranja u inozemstvu su neizmjerne – izbor sveučilišta i studijskih programa je velik, koriste se različite metode istraživanja, a predavači dolaze sa svih strana svijeta. Na taj način šire se spektri, otvaraju mogućnosti za izazove, upoznaju nove kulture, uče se i usavršavaju jezici, stječu prijatelji iz cijeloga svijeta i dobiva izuzetno iskustvo.

Besplatno studiranje u inozemstvu

Zasigurno nije lako odvojiti se od sigurnosti roditeljskog doma, ali se isplati odvažiti i potražiti stipendiju za studiranje u inozemstvu. Još jedna dobra stvar je da je u nekim zemljama to studiranje potpuno besplatno.

Švedska

Studiranje u Švedskoj je drugačije, njihova sveučilišta imaju otvoreni pristup s izrazitim naglaskom na grupni rad. To će svakom studentu dati korisne vještine za budućnost. Švedski diplomski programi nude jedinstvene mogućnosti za uključivanje teorije u praksu. Mnogi programi direktno surađuju s industrijom što odmah pruža studentima mogućnost kombiniranja studija i praktičnog rada. To im daje veliku prednost prilikom ulaska na tržište rada.

Odlično je to što su sve ove pogodnosti studiranja u Švedskoj potupno besplatne za građane Europske unije. Osim toga, Švedska kao jedna od bogatijih zemalja svijeta često stipendira brojne internacionalne studente. Preko 300 studijskih programa na 35 sveučilišta održavaju se na engleskom jeziku.

Danska

Strani student u Danskoj može očekivati besplatno obrazovanje svjetske klase u različtim područjima poput inženjeringa, prirodnih i društvenih znanosti te IT-a. U Danskoj je visoko obrazovanje usmjereno na osmišljavanje rješenja za realni svijet. Tradicionalna predavanja kombinirana su u suradnji s industrijom i pedagoškim metodama koje promiču sposobnosti studenata da stečena znanja pretvore u nova inovativna i praktična rješenja. Danski obrazovni sustav potiče kreativnost, inovativnost te kritičko i analitičko razmišljanje.

Osim što je visoko obrazovanje besplatno, u Danskoj se nudi velik izbor međunarodnih programa na engleskom jeziku, a dobro plaćeni studentski poslovi dodatna su pogodnost za novčanu potporu. Također, svi zainteresirani studenti mogu besplatno učiti danski jezik.

Finska

Obrazovni sustav u ovoj skandinavskoj zemlji gotovo se smatra utopijom. Naime, Finci smatraju da se najvažnije stvari koje čovjek treba naučiti događaju izvan školskih zidova. Obrazovni sustav u Finskoj ne omogućava samo edukaciju, već i socijalizaciju i na taj način želi se izgraditi identitet.

Finska potpuno besplatno nudi velik izbor studijskih programa. Na mnogim sveučilištima i visokim školama postoje preddiplomski i postdiplomski programi na engleskom jeziku. Finska sveučilišta imaju odličnu reputaciju, a svi koji zavše studije po ovom utopijskom programu osim praktičnog i teorijskog znanja imaju razvijeno i analitičko razmišljanje.

Norveška

Međunarodna suradnja je prioritet u svim sektorima norveškog obrazovnog sustava, a sveučilišta i fakulteti žele primiti što više stranih studenata. Trenutno u Norveškoj studira 15 000 stranaca, kojima su na raspolaganju razni studijski programi diplomskih i postdiplomskih studija. U Norveškoj se može studirati putem studentske razmjene ili međunarodnih sporazuma.

Za inozemne studente ne postoje školarine, a mnoga norveška sveučilišta nude programe na engleskom jeziku. Bez obzira što je studiranje besplatno problem je što je život u toj zemlji izuzetno skup.

Francuska

Kvaliteta obrazovanja u ovoj zemlji kulture i umjetnosti je na zavidnom nivou u svim područjima. Brojne francuske visoke škole i fakluteti uvršteni su na popise ponajboljih svjetskih obrazovnih institucija.

Studij je besplatan na svim državnim sveučilištima, plaća se jedino upisnina koja iznosi od 150 do 300 eura. Na ostalim visokim i specijaliziranim školama troškovi ovise o vrsti i dužini obrazovanja, no Francuska država subvencionira visoko školstvo. 20% nacionalnog proračuna izdvaja se za znanost i visoko obrazovanje, a nude se brojne primamljive stipendije kako za francuske tako i za strane studente.

Njemačka

Za stanovnike naše regije Njemačka je poput Obećane zemlje. No zašto tamo otići tek u potrazi za poslom, kada se može u toj dominantnoj europskoj državi završiti fakultet. Studiji su uglavnom besplatni, neka sveučilišta financira vlada, a nude se i odlične stipendije. Njemački obrazovni sustav dobro je pozicioniran na top listama svjetskih sveučilišta.

Mnoge inovacije, rastuća internacionalnost i snažno poticanje vrhunskog znanstveno-istraživačkog rada glavne su odrednice razvoja njemačkog visokoškolskog sustava. Brojni studijski programi su tijekom Bolonjskog procesa preoblikovani u studije s međunarodno priznatim preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim stupnjem. Među njima su i mnogi zajednički programi u suradnji sa sveučilištima iz drugih zemalja i više od tisuću kolegija na engleskom jeziku koji su prije svega namijenjeni stranim studentima. Njemačka sveučilišta nude i druge prednosti: kvalitetnu uslugu, podršku i studij bez školarina.

Austrija

Još jedna prekrasna zemlja u kojoj nema školarina za fakultete. Austrija je lijepa zemlja smještena u srcu Europe, prepuna bogate kulturne baštine. To je dom Mozarta, Freuda, Klimta i mnogih drugih velikana povijesti i kulture. Gradovi poput Beča i Salzburga neodoljivo su šarmantni, privlačni brojnim turistima, ali i studentima.

Studiranje u Austriji moguće je na njemačkom i engleskom jeziku te se nude različite mogućnosti za stipendije. Također, postoji širok izbor programa, a University of Applied Sciences Upper Austria je najveće sveučilište primijenjenih znanosti u Austriji.

Slovenija

I za kraj jedna zemlja nama na dohvat ruke. U Sloveniji hrvatski studenti mogu izabrati između 150 studijskih programa, a ako ne znaju slovenski, mogu ih slušati na engleskom jeziku. Strani studenti plaćaju samo simboličan iznos za registraciju.

Slovenija ima vrlo kvalitetna sveučlišta koja se nalaze u Ljubljani, Mariboru, Kopru i Novoj Gorici. Stranim studentima u Sloveniji subvencionira se prijevoz i prehrana, omogućuje zapošljavanje putem studentskog servisa te nude zdravstvene usluge u ambulantama.

Izvori: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu, Dream Foundation, Njemačko veleposlanstvo u Zagrebu, Norveško veleposlanstvo, Institut za razvoj obrazovanja.

Komentari