Napravite sami svoju pastu za zube

Piše
Petra Haleš

Oct 01, 2017

Pasta za zube postala je sastavni dio jutarnje rutine. No sve više se čita i piše o raznim štetnim tvarima koje one sadrže poput triklosana, tvari koja je dokazano kancerogena, ali prolazi sve zdravstvene kriterije i zakone pod izlikom da je u manjim količinama samo štetna, ali ne nužno i krivac za rak. Koje li utjehe.

Napravite sami svoju pastu i ne zamarajte se dešifriranjem sastojaka s etike. Rastopite kokosovo ulje i dodajte mu 3 male žlice soda bikarbone, 20-ak kapi eteričnog ulja po izboru (savjetujemo metvicu ili nešto osvježavajuće po vašem izboru) i žlicicu šećera ili još bolje lišća stevije.

Sve sastojke izmiješajte i pustite da se pasta ohladi.

Spremite je u prethodno opranu i osušenu staklenkicu koju ćete držati podalje izvora topline. I to je to – imate svoju prirodnu pastu za zube koju ćete koristiti s guštom i svaki put se osjećati super što ste je sami pripremili i što ne morate dešifrirati kemijske spojeve s poleđine.

Nakon nje krenite u borbu s ostalim kupovnim kemikalijama koje koristite na svakodnevnoj bazi i usporedite ili još bolje potražite na internetu značenja koja stoje iza svih tih sastojaka navedenih na ambalaži. Ubrzo ćete poželjeti da sve što koristite napravite sami, a još bre shvatiti da većinu toga i možete napraviti bez imalo napora.

Photo: M Sundstrom, Flickr

Komentari