Seven Mouldy Figs – Tri curke, jedan bend i garantirano odlična svirka

Piše
Ana Leko

svibnja 20, 2016

Laura, Laura i Lucija, zajedničkog imena Seven Mouldy Figs, u srijedu, 25. svibnja, održat će koncert u Vintageu, nakon čega odlaze na mini turneju po Švedskoj. Što pripremaju, kada će novi album i kako je došlo do turneje rekla nam je bubnjarka Laura N.

Bez obzira na ime, bend 7MF nije ni blizu parodiji

Laura N., Laura M. i Lucija čine bend simpatičnog imena Seven Mouldy Figs. Ime je zapravo parodija na Seven Deadly Sins i višeznačnu simboliku smokve koja u velikoj mjeri varira od kulture do kulture, pa se s jedne strane može govoriti o čednosti, ženstvenosti, miru i blagostanju, a s druge o požudi, muževnosti, životu i moći stvaranja.

Osim toga u Bibliji je drvo smokve prokleto, a Buddha je baš ispod njega doživio prosvjetljenje. Jednako kao što je smokvina simbolika neuhvatljiva, niti mi, kao bend, ne želimo biti svrstavane u kalupe muzičkih žanrova niti etiketirane na bilo koji način, već želimo ostvariti ukupnost ekspresije i zalagati se za mnoge stvari istovremeno.

7MF nastao je sasvim spontano. 2012. godine Laura N. je kroz sudjelovanje u jednom treš bendu koji je radio obrade svega i svačega upoznala njihovu tadašnju gitaristicu.

Kroz nekoliko mjeseci joj je za neki njezin drugi projekt trebao bubnjar koji će joj uskočiti za jednu svirku, što je ujedno bio i moj prvi nastup. Kroz probe smo tako shvatile da je doista zabavno imati svoj vlastiti bend i raditi vlastitu glazbu pa smo se nekako okrenule tome. Za par mjeseci smo snimile prvi EP Anger Studies pod imenom Seven Mouldy Figs, a uskoro nam se pridružuje i Laura M. na gitari, no ona ubrzo prelazi na bass i uz određene promjene na poziciji vokala, pridružuje nam se i Lucija s kojom postajemo četveročlani bend i snimamo drugi EP Anger Management. Što se tiče konačne promjene postave, do nje dolazi na ljeto 2014. kada postajemo tročlani bend – dvije Laure na ritam sekciji i Lucija na gitari i vokalu.

2

Curke se glazbom bave isključivo iz svog gušta. U sviranju su samouke, a za ljubav prema glazbi mogu okriviti utjecaj roditelja jer, ono s čime nas roditelji našopaju u predškolsko doba, dodatno obilježava cijeli život. 🙂 Sve tri su onaj tip osobe koji bi prvo pola života provele svirajući i učeći u svojoj sobi, a tek onda svoj rad predstavile javnosti.

Na sreću, postupile smo ipak kontra te činjenice tako da smo u biti prvi put stale na stage gotovo posve nespremne jer smo shvatile da se najbolje uči na temelju iskustva, tako da smo zapravo istinski počele svirati tek kada se Seven Mouldy Figs oformio. No naravno, glazba je i do tada igrala jako veliku ulogu u našim životima, kako kroz povremena sviruckanja, tako i kroz izvannastavne aktivnosti. Primjerice, ja sam u osnovnoj školi 3 godine svirala tamburu u školskom orkestru, haha. 🙂

Svoj prvi koncert djevojke iz Seven Mouldy Figs imale su davne 2013. godine u GKČ na Črnomercu.

Tada Lucija još nije bila s nama, nismo imale bass jer je Laura M. svirala gitaru, ali ljudima se naša svirka stvarno dosta svidjela. Naravno, današnji Seven Mouldy Figs je gotovo neusporediv s tim kako smo tada zvučale i kakvu smo glazbu svirale. Tada je sve nekako naginjalo punku i bilo pomalo stereotipno predvidljivo, a nismo bile na ‘ti’ niti s opremom, ali valjda treba od nekud početi, haha.

5

Trema prije nastupa nije nepoznanica ni ovom triu. Prisutnost treme je, kako kaže Laura N., posve normalna kada se čovjek bavi nečime do čega mu je stalo i kada želi drugima predstaviti svoje stvaralaštvo najbolje što može.

No svejedno, rekla bih da se više radi o onoj zdravoj vrsti treme koja nestane nakon prvih par pjesama i preraste u euforiju. Uglavnom se trudimo ne spominjati ikakvu vrstu treme, ali pola sata prije uvijek netko, mislim da većinom ja, mora spomenuti da ima tremu pa njegova trema prijeđe na sve nas i onda povremeno nastane tolika panika da je potrebno posegnuti za mjerama poput racionalnog sagledavanja situacije, različitog glupiranja poput ispuštanja životinjskih krikova, jurcanja naokolo ili plesanja kola, ili pak posebne metode koju smo izmislili i nazvali snap out of it, koja bi se mogla okarakterizirati kao neka vrsta šamara 🙂

U bendu nitko nema glavnu riječ i sve tri imaju glavnu riječ. To zapravo ovisi u kojoj su fazi stvaranja i čijoj se dionici u tom trenutku pridaje najveća pozornost.

Općenito, nitko nema glavu riječ, sve ovisi o situaciji, a na probama najviše volimo samo jammati i tako stvarati pjesme.

Upravo jammanjem i nastaju njihove pjesme, što će se moći čuti i na novom albumu.

Vjerujem da će se na prvo slušanje mnogima činiti da neke od naših pjesama nemaju ni glavu ni rep, haha. Što se pak tiče tekstova, imamo posebne vokalne seanse gdje prvo filozofiramo i dubinski razrađujemo svaku temu te povremeno zapisujemo pojedine motive ili stihove. Naravno, na kraju, budući da je Lucija na poziciji vokala i to istovremeno na gitari, njoj često prepustimo glavnu riječ oko finalne verzije tekstova i melodije vokala, jer je ipak njezina zadaća da to publici prenese što je moguće iskrenije.

Studentski život i glazbena karijera

Osim što se bave glazbom, ove se curke bave i fakultetima. Laura N. studira sociologiju, a u igri su još pedagogija i završen trogodišnji studij japanologije. Trenutno je apsolventica i nada se obrani diplomskog rada na jesen. Lucija je druga godina produkt dizajna na Arhitekturi, a prije je studirala na FER-u.

Laura M. je nepunih godinu dana pokušala izaći na kraj s povijesti i komunikologijom na Hrvatskim studijima, ali je shvatila da to nije za nju, tako da se sada priprema za upis arhitekture, što znači da joj se približava državna matura, a samim time vjerojatno i nova odgoda izlaska našeg albuma, haha. Dakle, trudimo se balansirati, ali faks je ipak na prvom mjestu, upravo zato nam toliko i treba za završetak albuma.

7

Sve te obaveze nije lako uskladiti, međutim njihovi su studiji direktno i indirektno utjecali i na njihovu glazbu. Tako je sociologija utjecala na imena njihovih EP-jeva – Anger Studies i Anger Management. S obzirom da rade na novom albumu, možda bi se moglo očekivati nešto slično.

Vjerojatno novi album neće biti direktno pod utjecajem sociologije kao studija, ali budući da su pjesme psihosocijalne tematike, imam dojam da će svakako u određenoj mjeri utjecati na imena pjesama ili konačno ime, o kojem još nismo odlučile, jer se ipak radi o našoj društvenoj zbilji.

Kad već spominjemo novi album, trebamo spomenuti da je instrumental snimljen, kao i većina volaka. Potrebno je još snimiti vokale do kraja i back-vokale, a onda sve baciti na miks i master.

Ima tu još posla, ali nije do nas, koliko do izvanjskih okolnosti i obaveza, tako da uopće ne znam točno reći kad bi to moglo biti vani. A što se tiče očekivanja fanova…bolje im je da ništa konkretno ne očekuju, haha, već da u prvo slušanje urone umom otvorenim za sve glazbene izričaje.

Mini turneja po Švedskoj

Seven Mouldy Figs održao je koncerte po cijeloj regiji. Od Slovenije, Austrije, BIH, Srbije i naravno Hrvatske. No, uskoro im slijedi mini turneja po Švedskoj do koje je došlo suradnjom Good Vibrationsa i Tamare Laketić koja u toj skandinavskoj zemlji organizira FEMstival.

Krećemo 1. lipnja, a vraćamo se 6. lipnja. Turnejica će obuhvatiti tri svirke u južnoj Švedskoj – Kalmaru, Hässleholmu i Växjöu. Jako smo uzbuđene, ali naravno postoji i određeni strah, barem kod mene, dalek je to put i potrebno se jako dobro organizirati, a k tome još nijedna od nas nikad nije letjela zrakoplovom, tako da je i to posebna kategorija nervoze. No svejedno, očekujemo jedno novo iskustvo, upoznavanje Šveđana s balkanskom scenom…i mentalitetom, haha. I nadamo se najboljem.

Koncert u Vintageu

S obzirom na more muških bendova kojima smo svakodnevno okruženi, ženski bend pravo je osvježenje. Iako curke iz Seven Mouldy Figs nemaju svijest o tome da su ženski bend jer je do toga došlo slučajno, gotovo svi oko njih tu činjenicu imaju potrebu naglašavati.

Kao da instrumente sviramo reproduktivnim organima, a ne rukama i nogama. Ne mogu se sjetiti negativnih kritika koje su se ticale isključivo našeg spola, ali svakako postoji jedna doza predrasuda oko toga da žene stvaraju manje-energičnu glazbu, da im je potrebna pomoć oko postavljanja opreme… U biti, ne bih rekla da se radi o tome, već meni samo, primjerice, za razliku od muških bubnjara, nije bed zatražiti tehničara da mi pomogne oko bubnja, kako bismo bili efikasniji i prije gotovi s tonskom, J. Uglavnom, nismo se baš susrele s nekim predrasudama, eventualno bi netko ponekad pokazao iznenađenje zbog činjenice da smo žene ili komentirao naš izgled više od naše glazbe, ali to nam odmah kroz jedno uho unutra, kroz drugo van.

Bez obzira na predrasude, kritike, iznenađenje, začuđenost i drugo, 7MF vole gotovo sve generacije, a jednim se predškolskom klincu posebice sviđa Lucijin vokal.

S druge strane, mi volimo ekipu koja u početku pozorno sluša, a onda se prepusti glazbi i do kraja koncerta posve podivlja, stavljajući nogu na pozornicu svirajući air-guitar, grizući šaku od uzbuđenja ili pak potencira svojevrsnu šutku, iako je to povremeno završilo mikrofonom u zube ili iskapčanjem kablova za gitaru, tako da, preferiramo više neke mini-šutke, haha. Također, volimo kada dolazi do određene sinteze energije publike i one naše, jer se tada međusobno motiviramo i pružamo podršku pa koncert ima potencijala biti jedan od najboljih koncerata ikad.

Tu sinergiju benda i publike zasigurno možete očekivati i u srijedu 25. svibnja u Vintage Industrial baru, gdje će, u sklopu programa Good Vibrations, Seven Mouldy Figs pozornciu dijeliti bendovima One Piece Puzzle i Plastic Knives. Curke za taj koncert pripremaju pjesme s novog albuma, poneki instrumental i možda poneku staru pjesmu za bis.

Vidjet ćemo na licu mjesta kako će to na kraju ispasti, nikad se ne držimo fiksnog plana. Ali ono što je sigurno, ako sve bude kako treba, publika može očekivati rokanje! Dat ćemo sve od sebe da što bolje predstavimo naš novi rad, da prenesemo što veću i iskreniju energiju publici i, naravno, da uspješno izvršimo svoju ulogu opening act-a i zagrijemo posjetitelje za ostatak svirki – Plastic Knivese i One Piece Puzzle.

Autor fotografija: Dejan Barić

OPP, Plastic Knives i Seven Mouldy Figs u Vintageu

Komentari