Super Mario u borbi protiv ADHD poremećaja

Piše
Petra Haleš

svibnja 28, 2018

ADHD je najčešći poremećaj kod školske djece, ali se danas sve više pažnje posvećuje odraslima s ovim problemom. Evo kakvu su zabavnu metodu liječenja osmislili studenti američkog Sveučilišta u Villanovi.

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (eng. Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, ADHD) je stanje za koje je karakterističan vrlo visok stupanj motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma.

Iako se ADHD uglavnom smatra poremećajem, on to nije. Ljudi s ADHD-om najčešće su vrlo inteligentni i izrazito maštoviti. Neuklapanje u običajena pravila i odredbe društva oko njih ih čini na neki način nepogodnima, te se medicina bavi time u cilju “izlječenja” hiperaktivnosti.

ADHD karakteriziraju tri glavna simptoma: nepažnja, hiperaktivnost i impulzivnost.

Ovo je nekoliko zanimljivih situacija koje mogu upozoriti na prisutnost ovog poremećaja:

  • Često uzimanje pauze
  • Ubrzavanje ili prekidanje razgovora
  • Nervoza tijekom čekanja
  • Stalno traženje novih uzbuđenja
  • Netolerancija na dosadu
  • Stalne promjene raspoloženja

ADHD se ponekad liječi lijekovima, najčešće stimulansima (amfetaminima) koji pomažu djeci da se usmjere na zadatak i umanjuju probleme u ponašanju. Novija saznanja o manjoj metaboličkoj aktivnosti mozga podupiru uporabu stimulansa, koji na ovu djecu djeluju umirujuće.

No, kao i kod svih lijekova pojavljuju se i nuspojave; nesanica, probavne smetnje, vrtoglavica, gubitak težine itd. Najbolji se rezultati postižu tzv. multimodalnim pristupom tj. istodobnom primjenom odgovarajućih lijekova i različitih psihosocijalnih i psihoedukacijskih pristupa.

Studenti Sveučilišta Villanova na Tehničkom fakultetu razvili su metodu koja će pomoći bolesnicima s ADHD-om da zadrže bolji fokus, a uz to se i vrlo dobro zabaviti.

Pogledajte kako to izgleda…

Izvor: Mashable

Komentari