Susreti kazališnih amatera Zagreba

Piše
Mateo Galić

Mar 10, 2020

U subotu, 14. ožujka počinju 44. Susreti kazališnih amatera Zagreba (SKAZ).

Zagrebački susreti ujedno su i najveći susreti ovog tipa te su prepoznati kao izniman doprinos sveukupnoj kazališnoj djelatnosti, budući da ne predstavljaju samo presjek amaterske aktivnosti, već i populariziraju specifičnu estetiku amaterskog kazališta. Naime, svojom se dugom tradicijom SKAZ pokazao kao odskočna daska poznatih glumačkih i režijskih imena. Goran Bogdan, Jadranka Đokić, Miran Kurspahić, Mario Kovač, Ana Majhenić, Oliver Frljić, Tara Rosandić, Petar Cvirin i Iskra Jirsak samo su neka od lica koja su svoje prve korake ostvarili na SKAZU.

VBV

U periodu od 14. do 29. ožujka 2020. godine, trideset i tri će kazališne grupe i družine na sceni Kazališta Knap predstaviti svoj rad, a više od 500 glumaca ostvarit će svoje uloge, koje će ocijeniti i na okruglom stolu komentirati Mira Muhoberac, teatrologinja i dramaturginja, Suzana Marjanić, antropologinja i stručnjakinja za performans i glumac Luka Barešić. U petak, 27. ožujka, SKAZ završava proglašenjem kazališnih ostvarenja koja sudjeluju na 24. Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA), odnosno selekcijskom postupku za 60. FKHA-u, državnu smotru amatera, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Ovogodišnji SKAZ započinje vikendom dječjih predstava, a program odraslih kazališnih grupa nastavlja se odmah u ponedjeljak. Pokazatelj da je SKAZ mjesto susreta amaterskih družina jesu i grupe koje se uvijek vraćaju, poput grupa učilišta ZKM, Teatar Tirena, Kud Dubrava, Dramski studio Dječjeg kazališta Dubrava, Meandar, Albansko dramsko društvo u Hrvatskoj Mergimitari i mnogi drugi. Također, osim značaja koji SKAZ ima za sudionike, on predstavlja i mogućnost približavanja svijeta amaterske umjetnosti široj publici, budući da je ulaz na svaku predstavu besplatan. 

Program ovogodišnjih susreta pogledajte ovdje.

Komentari