SZ pozvao studente da nastave bojkot

Piše
Petra Haleš

Apr 29, 2020

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poziva studente da nastave bojkot unatoč izjavi sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka da je neplaćanje stanarine podloga za disciplinski prekršaj.

Nakon što je Studentski odbor SD-a Stjepan Radić kontaktirao sanacijskog upravitelja Studentskog centra Zagreb Mirka Bošnjaka, koji je rekao da bi studenti koji ne plaćaju stanarinu i koji su trenutno u bojkotu plaćanja za to mogli snositi određene sankcije, odnosno da navedeno predstavlja podlogu za disciplinski prekršaj sukladno Pravilniku, oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poručivši studentima da neće dozvoliti ikakve sankcije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti…

Dragi naši,

Ova objava nažalost nije namijenjena kako bismo Vas obavijestili o pristanku svih naših zahtjeva ”Studentskog“ centra u Zagrebu. Ova objava je namijenjena kako bismo vas podsjetili da niste sami i kako smo uz vas bez obzira na sve.

Da budemo jasni, iako je pomalo suludo plaćati 100kn mjesečno za ”adekvatno“ zbrinute stvari, odluke Ministarstva i nadležnih tijela se moraju poštivati. No, ipak smo pozvali na bojkot. Zašto? Zbog problema Studentskog centra, zbog toga što Studentski centar nije namijenjen studentima ili barem nije namijenjen onoliko koliko bi trebao biti. Između ostaloga, naplaćivanje naknade od 100kn studentima za prijavu na natječaj za studentski dom, kako bi SC zaposlio jedan cijeli odjel tijekom cijele godine uz dodatno zapošljavanje putem Student servisa dok traju prijave za studentski dom (je li itko ikad možda vidio oglas za taj posao?!), smatramo neprimjerenim. Što rade čitavu godinu zaposlenici kojima posao traje samo 60 dana u toj istoj godini, koliko natječaj traje, a koji je ujedno trom, zamarajuć i neadekvatan za 21. stoljeće?! Isto kao što nam je sporan dio da se iz tih naknada plaća softverski sustav cijelog Studentskog centra, kao i nepotreban trošak materijala koji bi nestao ukoliko bi se sustav u potpunosti digitalizirao (ovako nam naplaćuju papir i duplaju posao).

Jadna li je pravda koja mora da se pravda.

Pozivamo Vas da ne nasjedate na provokacije i bijedne pokušaje zastrašivanja od strane “Studentskog” centra i da nastavite bojkot, nećemo dopustiti da se ijednog studenta sankcionira zbog borbe za vlastita prava i imovinu.
Također Vas želimo obavijestiti da smo svu korespondenciju sa “Studentskim” centrom proslijedili Rektoru, Senatu Sveučilišta i dekanima svih fakulteta kako bi ih informirali o maćehinskom odnosu “Studentskog” centra prema onima koji su svrha njegovog postojanja.

Uz vas, za vas,
Vaš Studentski zbor

Komentari