Sukob rektora Borasa i Filozofskog fakulteta

Piše
Petra Haleš

Apr 29, 2020

Situaciju na Filozofskom fakultetu u Newsroomu je komentirala dekanica Vesna Vlahović Štetić. 

Jučer je Senat, na prijedlog rektora Borasa, odbio program predloženog i izabranog kandidata za dekana Fakulteta, prof. Nevena Jovanovića.

Vlahović Štetić je podsjetila da je između fakulteta i rektora zaiskrilo 2016. kada se cijeli fakultet bunio protiv dekana Previšića, kojem je bilo vrijeme da ide u mirovinu, a otkrila je i da je na posljednjoj sjednici Boras predložio Previšića za profesora emeritusa.

„Sada je program kandidata Jovanovića odbijen , mi ne želimo vršitelja dužnosti dekana jer smo velikom većinom prihvatili prof. Jovanovića. Postoji mogućnost da predložimo svog vd-a, ali imam osjećaj da će rektor biti nesklon našem prijedlogu i oktrorirati nam povjerenika, a da će Senat na prijedlog rektora izabrati novog vd-a“, kaže Vlahović Štetić.

Očekuje upravni nadzor Ministarstva no podsjeća da ni u prijašnjim sporovima, sveučilište nikad nije dostavljalo dokumentaciju, pa je spor došao i do Ustavnog suda.

„Što se tiče moje komunikacije s rektorom Borasom, ona je jako loša. On ne odgovara na mailove, nakon potresa nije niti nazvao, da pita za oštećenja…Mislim da je to borba protiv nečega što Filozofski zastupa, a to su tolerancija i akademske vrijednosti“, zaključila je dekanica.

Kaže i da se sada aktualizira pitanje treba li se Filozofski izdvojiti od sveučilišta i da su mišljenja podijeljena.

„Jedni smatraju da ako Sveučilište ne treba fakultet, ne trebamo ni mi njega. Drugi pak podsjećaju da smo mi osnivači Sveučilišta u Zagrebu i da ako netko treba otići, to je rektor Boras“, kaže Vlahović Štetić.

Vezano uz maturu rekla je da očekuje da će se izborni predmeti ove godine zanemariti, a polagati samo obavezni. Što se tiče dodatnih prijemnih na Filozofskom, već je odlučeno da Engleskog jezika neće biti, a čeka se još odluka za Psihologiju.

Izvor: n1info

Komentari