Produljite život vašeg starog laptopa

Piše
Vedran Mikulić

Apr 27, 2020

Premda jasno znamo da prijenosna računala imaju relativno kratak životni vijek ako se o njima ne brinemo, postoji niz navika koje će tih dvije ili tri godine prije odlaska u servis zamijeniti s njih pet, šest ili deset.

Planirate li odgoditi prodaju novog laptopa zato što trenutno niste pri novcu ili ste strašno ekološki osviješteni, pa ne želite proizvoditi e-otpad, postoji niz stvari koje možete napraviti da produljite životni vijek vašeg dosadašnjeg laptopa.

Primjerice, uvijek se možete osloniti na nekoliko vrlo korisnih navika koje postaju značajnije nakon što provedete nekoliko godina svakodnevno koristeći vaš Mac ili PC. Prva navika koje bismo se, tim rečeno, svi trebali držati je snimanje sigurnosne kopije, piše tportal.

Backup prije svega

Osim ako to već ne radite, otvorite svoje računalo i provjerite kada ste zadnji put napravili sigurnosnu kopiju sustava. Osim ako vaše računalo koristi automatski sustav backupa i ako nemate vanjski disk na koji ste ga pohranili, velike su šanse da će vam nešto takvo biti od velike koristi jednog dana kada pritisnete tipku za paljenje i vaše računalo se jednostavno ne odluči pokrenuti (ili još gore, učitava se dugo i onda se jednostavno ‘zaglavi’).

Pripazite na (potencijalne) opasnosti

Znamo da ovo ponekad zvuči kao nemoguća misija, no držite računalo čim dalje od životinja i djece. Ako ga morate ostaviti bez nadzora, stavite ga na neko manje dostupno mjesto ili barem djelomično spustite ekran kako biste donekle zaštitili tipkovnicu i ekran.

Nipošto ga ne ostavljajte na rubu stola, stolca ili fotelje, ne jedite u njegovoj blizini te konačno – operite ili dezinficirajte ruke kako biste minimalizirali prijenos ulja i prašine na komponente. Ovo posljednje vrijedi dvostruko u eri pandemije. Također ga, ako laptop planirate koristiti povremeno, očistite ga od prašine i spremite ga na mjesto gdje prašina do njega teže dolazi.

Pravilno ga gasite i pazite na kabele

Kada je upaljen ili unutar moda za spavanje, ne prekrivajte ga tkaninom ili ostavljajte na mjestu gdje ne postoji protok zraka (ovo je iznimno važno za računala niže kakvoće), s obzirom da Windows jako voli raditi sigurnosne kopije ili nadogradnje bez da računalo nakon toga ugasi i uzrokuje pregrijavanje u torbi za laptop.

Također ga nemojte beskonačno imati spojenog na punjač – vodite računa da ovisno o starosti modela ili vašeg sustava uključivanje u struju možda neće uzrokovati probleme, no naglašavamo da povremeno odspajanje pruža bolji uvid u stanje baterije. Konačno, nastojite ne pušiti u njegovoj blizini.

Ako imate kućne ljubimce, nikad nije na odmet ponekad pregledati kabel i provjeriti ima li na njemu tragova zubi. Pregrizeni kabel neće uništiti vaš laptop zato što će prestati raditi ukoliko izolacija pukne – problem je njegova cijena.

Čistite ga

Osnovnu dozu svakodnevnog održavanja računala vrlo je lako zanemariti – pogotovo ako ga koristite svakog dana. Male nečistoće na ulazima poput onog za USB ili HDMI lako su zanemarive na početku, no jednom ćete se sigurno zateći sa iznimno prljavim laptopom koji će biti iznimno teško očistiti. Također valja voditi računa o talozima prašine na ventilatorima koje je iznimno važno čistiti.

Nadogradite ga

S obzirom da veće nadogradnje laptopa uvijek traže stručni pristup, korisnici se dosta rijetko okreću toj opciji. Male nadogradnje, u drugu ruku, čine veliku razliku. Nažalost, mali broj laptopa podržava mogućnost nadogradnje interne memorije, diska ili baterije, no ako vam dozvoljavaju zamjenu ili nadogradnju, ne postoji razlog zašto ih ne biste jednom napravili. Ovo pravilo, naglašavamo, vrijedi više za starije modele nego za novije.

Naravno, sve gore navedeno ima smisla ako se osjećate dovoljno hrabrima i sposobnima da mijenjate komponente vašeg laptopa. Prije nego što se bacite na posao, predlažemo da prije svega dobro proučite vodič za održavanje ili nadogradnju kako biste potvrdili da je vaša planirana nadogradnja ostvariva. Konačno, provjerite koliko će nove komponente koštati – ponekad se zbog visoke cijene više isplati kupiti nov PC laptop.

Vanjske nadogradnje često su jednostavnije i praktičnije, premda u velikom broju slučajeva ne pružaju preveliko poboljšanje. Učinkovite vanjske nadogradnje uključuju modemski USB dongle koji nerijetko brzinom zna premašiti ugrađeni modem. Kako biste bili sigurni, najbolje je pronaći konkretni brend laptopa i na forumima ili putem Googlea pretražiti rješenje svojeg problema. Iznenadili biste se koliko puno ljudi ima problem identičan vašem.

Ako ništa ne pomaže, pokušajte ovo

Ako ste iscrpili apsolutno sve druge opcije, na raspolaganju vam je promjena operativnog sustava u Linux ili Chrome OS te korištenje računala kao platforme za gledanje videa, edukacijske programe za klinca ili neke jednostavnije videoigre.

Komentari