Kazalište “Gavella” započinje novu sezonu

Piše
Lorena Sikavica

Sep 19, 2017

Kazalište “Gavella” započinje novu sezonu na velikoj sceni u petak, 22. rujna premijerom suvremenog francuskog dramatičara Joël Pommera “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”.

Režiju potpisuje svjetski poznati redatelj Paolo Magelli.

“Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” Joëla Pommerata, duhovit je i poetičan scenski predložak, ponuđen izvođačima s nježnošću i razumijevanjem glumca koji piše za glumce. Paolo Magelli pritom je redatelj koji ovakve, formom raspršene tekstove, svojim redateljskim postupkom vješto okuplja i zbija, znajući im istaknuti dramatičnost i ludičnost.

Pommeratovo je pismo “gorko-slatko”, ali francuski autor kao da se uz osmijeh poigrava s melodramatičnom matricom, ne izrugujući joj se, nego ju inventivno preispitujući. U prijevodu Vande Mikšić, nedavne dobitnice Nagrade “Iso Velikanović” za prevoditeljski rad na Georgesu Perecu, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” sugerira predstavu – “pohvalu ljubavi”, zaigranu i otvorenu za emotivan susret s gledateljem.

Izvedbe suvremenih francuskih dramskih tekstova u hrvatskom su kazalištu rijetkost, pa je “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” već i po tome zanimljiva novost na pozornici Gavelle.

Photo galerija (5 slika)

GDK Gavella – prijatelj studenata

Komentari