Tirenin tjedan mentalnog zdravlja

Piše
Mateo Galić

Apr 24, 2020

Trenutnu situaciju u kojoj smo se svi našli neki podnose bolje, neki lošije. Važno je paziti na svoje mentalno zdravlje, pogotovo u stresnim situacijama kao što je ova.

Sredinom ožujka život nam se drastično promijenio. S tim se promjenama nije lako nositi. Neizbježno je da utječu na naše mentalno zdravlje i zato je važno zapitati se “kako se osjećam?” i pokušati se fokusirati na pozitivne i lijepe stvari. Iz tog je razloga Teatar Tirena napravio mali tjedan mentalnog zdravlja i tri edukativna videa o mentalnom zdravlju bazirana na predstavi “U mojoj glavi”.

Predstava je autorski projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o važnosti razgovora o tome kako se osjećamo te opasnostima mentalnih bolesti. Predstava je nedavno obilježila svoju 50. izvedbu.

Uvrštena u projekt “Osjećam” koji u suradnji s Gradom Zagrebom provodi umjetnička inicijativa BoliMe, te u programe dva festivala (20. Bitef Polifonija i 22. ASSITEJ festival), dva stručna simpozija (3. Stručni simpozij “Mladi i mentalno zdravlje” i 3. Znanstveno-umjetnički simpozij dramske pedagogije) i dvije manifestacije (2. Zagreb MentalFest i 9. Rijeka psihologije).

Tri Tirenina videa bave se mentalnim zdravljem te anskioznošću, napadima panike i depresijom.

Depresija je jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu. Prema statistikama WHO-a od depresije u svijetu trenutno boluje preko 264 milijuna ljudi. Depresiju se može liječiti i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu. Mnogo nas se proteklih tjedana osjećalo tjeskobno. Neki su se možda borili i s napadima panike. Važno je znati da postoje mnoge tehnike pomoću kojih se možemo nositi s napadom panike.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest, idemo liječniku. Ali kad nas boli „negdje unutra“, ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć…

Iz Tirene poručuju: Ako se ne osjećaš dobro, ako te boli “negdje unutra”, važno je o tome razgovarati, s obitelji, s prijateljima… Ako u tvojoj okolini ne postoji osoba s kojom možeš razgovarati, postoje stručne osobe kojima se možeš obratiti. Hrvatska psihološka Komora je u suradnji s Hrvatskim psihološkim društvom i županijskim psihološkim društvima aktivirala Mrežu telefonskih linija za psihološku pomoć koja obuhvaća 25 telefonskih linija na kojima je 24 sata dežurno 150 psihologa i kliničkih psihologa volontera.

Sva tri videa možete pogledati u nastavku…

Teatar Tirena postoji već 22 godine i cilj mu je biti podrška u odrastanju djeci i mladima – kontinuirano se rade predstave koje svojom formom i sadržajem korespondiraju sa svojom ciljanom publikom progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima.

Komentari