Tetoviranje – nekad grijeh, danas trend

Piše
Mateo Galić

Jun 14, 2016

Znate li da je tetoviranje poznato čak od neolita? Poznati Ozti the Iceman čija se starost procjenjuje na 3300 godina prije Krista imao je čak 57 tetovaža.

Tetoviranje je danas postalo sasvim normalna stvar, te je gotovo teško pronaći osobu koja nema barem jednu tetovažu. Tetoviranje je postalo trend, ali ako se vratimo samo desetak godina unazad, tetoviranje se smatralo izražavanjem problematičnog karaktera i bilo je svojevrsni simbol osoba koje su u sukobu sa zakonom.

hands-1031131_1920

Jeste li se ikada zapitali od kada postoji tetoviranje?

Tetoviranje je poznato čak od neolita. Poznati Ozti the Iceman čija se starost procjenjuje na 3300 godina prije Krista, imao je čak 57 tetovaža. U određenim provincijama Kine pronađeni su mumificirani ostaci ljudi koji su također bili tetovirani, a starost im se procjenjuje na 2000 godina. Isti je slučaj i s nekim mumijama s turskog područja koje su otkrile tetovaže životinja.

U starom Egiptu kao i Indiji, tetoviranje je također bilo vrlo popularno, a predkršćanski Germani i Kelti su svoja tijela često ukrašavali različitim tetovažama. Zapisi spominju i Skandinavce kod kojih je prije 10 stoljeća bilo popularno tetoviranje od noktiju do vrata, a svoja tijela su najčešće tetovirali slikama drveća.

2

S pojavom kršćanstva, tetoviranje se počelo smatrati poganskim i đavolskim, pa su narodi koji su preuzeli kršćanstvo sve manje koristili iglu i tetoviranje.

Promjena odnosa prema tetoviranju najbolje se može prikazati na primjeru Japana. Iako se smatra da je tetoviranje na ovom otoku počelo još 10000 godina prije Krista, u razdoblju između 1603. i 1868. godine, tetovirali su se samo vatrogasci, fizički radnici i prostitutke, kako bi pokazali svoj društveni status. U tom periodu počinje i tetoviranje kriminalaca, što je zamijenilo staru tradiciju prema kojoj su kriminalcima otkidane uši i nosevi. Umjesto toga, kriminalcima su tetovirani prsteni za svaki zločin koji su počinili.

hands-1399552_1920

Iako je tetoviranje postojalo još od najranijih europskih vremena, značajniji proces je počeo kada su se mornari vraćali s putovanja iz dalekih zemalja gdje su se po prvi put upoznavali s tetovažama. Zanimljivo je da se Martin Frobisher sa svog putovanja iz Indije vratio sa ženom i dvoje djece koji su se na putu istetovirali. Oslikana obitelj brzo je postala atrakcija, ali su sve troje preminuli u roku od mjesec dana po dolasku na englesko tlo.

Trend se sve više širio pa se čak i budući kralj George V s putovanja iz Jeruzalema vratio s tetovažom križa. Trend se među kraljevima nastavio, za razliku od ostalog dijela svijeta gdje su se tetovirali samo članovi niže klase. Cijela gornja klasa prihvatila je ukrašavanje tijela.

Kako se tetoviranje širilo, tako su ga i vjerske zajednice smatrale grijehom i to ne samo kršćanske, već i židovske i muslimanske. Božja je riječ, kako tvrde, da se čovjek ne smije uništavati, kidati svoje dijelove, niti pisati po svom tijelu. Ljudsko tijelo mora biti čisto.

1

Vjerske institucije su tako uspjele usporiti rast trenda tetoviranja, čak i da ga suzbiju, jer su grešnici često bili oštro kažnjavani. Ipak, unatoč naporima, tetoviranje nikada nije izumrlo. Opstalo je sve do danas, kada je trend ponovo u naletu. Metode su danas dosta naprednije, tetoviranje je medicinski sigurnije i opće prihvaćeno. Na tetovaže se više ne gleda kao na kriminal, već kao na još jednu mogućnost uljepšavanja tijela.

tattoo-476096_1920

Tako smo na kraju prošli sve, od vremena kada se tetoviranje smatralo tradicijom, kada se smatralo grijehom, sve do vremena kada je to modni trend.

Izvor: Kult

Komentari