U prodaji “Sapuni s točkicama”

Piše
Mateo Galić

Apr 13, 2017

Udruga slijepih Zagreb pokrenula je online trgovinu sapuna. Sapune ručno izrađuju članovi ove udruge, a njihova prodaja je dio projekta čiji je cilj zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba.

Zašto “Sapuni s točkicama”?

Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, koje podsjećaju na Brailleovo pismo, pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, usporedo ili, bolje rečeno, usprkos modernim tehnologijama. Kakve god bile mogućnosti računala i ekrana, poseban je doživljaj, kako za videće tako i za slijepe osobe, uzeti knjigu u ruke i čitati list po list.

1

Podržavanjem projekta i kupnjom ovih proizvoda dajete aktivan doprinos zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba.

Prije modernih tehnologija i čitača ekrana, Brailleovo pismo bio je jedini način na koji su slijepe osobe mogle čitati. Brailleovo pismo osmišljen je sustav od šest točaka, od 1 do 6, poredan u dva stupca. Svaka kombinacija ovih šest točaka odgovara određenom slovu abecede, broju ili pravopisnom znaku. Prelazeći prstima preko reljefnih izbočenih točaka, raspoznajući znakove, slijepa osoba “čita”. Način čitanja zahtijeva veliki trud i predanost.

2

Foto: sapunistockicama.com

Pozivamo Vas da se i Vi upoznate s Brailleovim pismom preko “Sapuna s točkicama” i iskoristite priliku da vidite kako se Vaše ime oblikuje na Brailleovom pismu ili možda da nekome napišete posebnu poruku služeći se ovim posebnim pismom.

Online trgovinu možete pronaći ovdje.

Izvor: sapunistockicama.com

Komentari