Zaradite na netu kao freelancer

Piše
Kristijan Soldo

Apr 24, 2015

Nezaposleni ste i teško pronalazite posao? Ovisno o odabranoj profesiji, možda vam možemo ponuditi rješenje.

Postanite freelancer, odnosno nezavisni profesionalac. Ova vrsta zaposlenja nije ograničena na zanimanja kao što su programiranje i prevoditeljstvo. Uključuje i mnoge proizvodne djelatnosti, poput izrazito popularnih DIY komada odjeće i obuće. Glavna prednost ovog načina rada je nezavisnost i mogućnost izvršavanja obveza kada želite i koliko želite. Plaćanje je brzo i sigurno preko servisa poput PayPala i Payoneera.

Freelancer za pet minuta

Ako odlučite postati freelancer, to možete učiniti registracijom na brojnim internet servisima za freelancing, i to potpuno besplatno. Kada se registrirate na nekoj od stranica, odaberite što želite raditi – unos podataka, programiranje softvera, web programiranje, grafički dizajn ili pisanje – i možete početi s radom.

Freelance servisi u Hrvatskoj

Iako u svijetu već postoji mnogo freelance servisa, Hrvatska broji tek tri. Servisi na kojima se možete direktno povezati s poslodavcima u Hrvatskoj su: rentaj.me, freelance.hr i sajt.hr.

Kako pronaći prvi posao?

Nakon što ste se registrirali na neki od servisa i odabrali što želite raditi, otvaraju vam se sva vrata. Ispočetka će biti teško, no ako vjerujete u sebe i ako imate kontrolu nad svojim vremenom i poslom, ne trebate se bojati neuspjeha. Prijavite se na što više natječaja. Zlatno pravilo je da se ne prijavljujete na poslove za koje ne posjedujete potrebna znanja i vještine jer ćete tako steći lošu reputaciju i vaša karijera na freelance servisu neće ići u dobrom smjeru. U početku je najbitnije steći dobru reputaciju jer vam o njoj ovisi iznos koji ćete zaraditi na temelju pojedinog natječaja.

Popularni freelance servisi

Neki od najpopularnijih svjetskih servisa za freelancing su :

iWriter – Servis za pisanje članaka
Ako želite dobro zaraditi, visoka razina pismenosti i dobro poznavanje gramatike jedna je od najvažnijih stavaka u vašem poslu. Na ovom servisu postoje tri razine po kojima se raspoređuje zarada. Kao i svi ostali servisi, i ovaj servis objavljuje natječaje na koje se freelancer može prijaviti.

oDesk.com
Danas surađuje sa servisom elance.com, stoga ujedinjuju sve aktivnosti. Na ovom servisu možete raditi baš sve.

99designs.com
Ako uživate u dizajniranju i osmišljavanju vizualnih identiteta, posjetnica i web stranica, onda je ovaj servis kao stvoren za vas. Važan je samo konačni proizvod jer poslodavci čak i ne gledaju nečiju reputaciju u tolikoj mjeri kao na ostalim servisima.

Foto: markus spiske, Flickr

Komentari