Obilježimo Dan planeta Zemlje od kuće

Piše
Petra Haleš

Apr 22, 2020

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine na današnji dan. Ove godine je malo drugačije, obilježit ćemo ga u virtualnom svijetu.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.

Ovaj datum još uvijek ima ogroman međunarodni značaj, a 2016. godina je bila posebna jer je baš tada stupio na snagu povijesni Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo.

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, dok se u drugima javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše.

One se događaju vrlo brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Mnoge kopnene, slatkovodne i morske vrste već su se preselile na nova staništa. Ako prosječne temperature ne svjetskoj razini budu i dalje nekontrolirano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.

A što mi možemo napraviti da pomognemo Zemlji?

Biti ekološki osviješten i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno možemo raditi, a pomažu očuvanju naše planete.

Evo par ideja:

  • Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane
  • Odvajajte otpad i reciklirajte ga
  • Pažljivo trošite vodu
  • Gasite svjetla kada vam nisu potrebna
  • Ne bacajte smeće u prirodu
  • Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu
  • Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti
  • Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta
  • Manje se vozite automobilom, a više koristite bicikl

Naravno, ova godina je posebna zbog trenutne pandenije koronavirusa, manje se krećemo, manje koristimo naše automobile i manje zagađujemo, ali, možda će grubo zvučati, ako ima išta korisno u ovoj pandemiji je to da se u samo nekoliko mjeseci od pojave ove bolesti zrak u svijetu drastično pročistio, priroda je prodisala, životinje napokon imaju svoj mir i općenito, koronavirus nas je natjerao da bar malo razmislimo jesmo li do sada prema našoj planeti imali maćehinski odnos. Vjerujte, jesmo!!!

Proslavimo današnji dan na način da damo svoj bar mali doprinos u očuvanju planeta Zemlje, pa makar i malom gestom popust odvajanja otpada koji ćemo danas iznijeti iz naših domova. Zemlja će vam biti zahvalna.

A kad sve ovo prođe, razmislite zašto nas je sve ovo spopalo, bolesti, potresi, požari i ostale nedaće. Zar mislite da je to slučajno ili nam Zemlja šalje poruku: “Ljudi, ovo vam je zadnje upozorenje”!

Komentari