U uličnom dekoru Lava Paripovića

Piše
Nikolina Oršulić

Apr 22, 2016

Zidove Galerije Siva AKC Attack! od sinoć krase djela urbanog inovatora Lava Paripovića koji je introspektivno procesuirao jedan detalj prisutan u skoro svakoj ulici – šaht. Izgubite se na trenutak “U uličnom dekoru” ovog mladog umjetnika.

Nakon prve samostalne izložbe Pčele i plohe u Galeriji VN u kojoj je prikazao ispreplitanje putanje i rute pčele radilice s vlastitim kretanjima, Lav Paripović sinoć je u sklopu Ohoho festivala predstavio svoju izložbu “U uličnom dekoru” koja će se u Galeriji Siva moći razgledati do nedjelje, 24. travnja.

Iako naziv izložbe nagoviješta urbano okruženje, uz motiv šahta, na platnima su prikazane životinje i druge “urbanije” zvijeri tvoreći jednu apstraktnu šumu u kojoj vladaju kontrasti i skrivena značenja. Detalj iz svakodnevnog života promatran kroz prizmu autora rezultira osebujnim likovnim ostvarenjima koja nose poruku, ali ona nije jednoznačna i očigledna, već zahtijeva dublje promišljanje i propitkivanje promatrača. Lavova ostvarenja, neovisno o banalnosti motiva kojim se bavi, posjeduju magnetičnu privlačnost. Stoga ne čudi što je Galerija Siva vrvjela posjetiteljima još satima nakon otvorenja izložbe, a njegove radove došli su vidjeti mnogi eminentni profesori s Akademije likovnih umjetnosti.

U izložbi “U uličnom dekoru” pokušao sam preko slike i kolaža te prenošenja istog motiva na majice i stikere primijeniti slikarsko znanje i iskustvo u uličnoj “šprehi”. Šaht kao simbol ulice i oznaka grada je motiv koji je nosio izložbu i na njegovu asocijaciju podizao ostale radove sličnih misli, uveo nas je Lav u svoj novi ciklus radova.

IMG_7700 (Custom)

Izložbom je dominirala velika slika (300 x 270 cm) na kojoj se ponavlja prikaz šahta. Lijevo od te slike nalazi se najmanja slika na izložbi (8 x 14 cm) koja se hrabro suprotstavlja velikom formatu. Time se umjetnik dodatno poigrao kontrastima što ionako neprestano čini iznoseći svoju umjetnost na ulice u obliku urbanih intervencija čemu svjedoče mnoge fasade zagrebačkog naselja Savica. (Detaljnije o tome pročitajte u našem intervjuu s Lavom.)

Photo galerija (12 slika)

Izložba “U uličnom dekoru” ostavit će traga na zagrebačkim ulicama i javnim prostorima jer su se na otvorenju dijelile naljepnice s nekoliko varijanti šahtova. Podijeljeno je svih 1 200 naljepnica što našem nedavno diplomiranom akademskom slikaru predstavlja posebno zadovoljstvo.

Sviđa mi se imati stikere u džepu, zbog njih počinješ primjećivati drugačije kutove i mjesta po gradu. Dijeljenjem stikera htio sam priuštiti i drugima da možda uspiju prepoznati sličan osjećaj.

 IMG_7695 (Custom)

Komentari