Vrhunac toplinskog vala tek se očekuje

Piše
x-ica tim

Jul 30, 2020

Kako i priliči kraju srpnja, vrućina je zavladala Hrvatskom i okolicom. Posebno je toplo bilo u Kninu gdje je izmjereno 38°C, u Rijeci i Senju 36°C, te u Pazinu i Zemuniku 35°C. Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenja za cijelu zemlju. Narančasti alarm na snazi je diljem obale, a vrhunac vala tek se očekuje.

Mnogi su spas od vrućina danas tražili u parkovima i jezerima. Osječke ulice su gotovo opustjele, dok su se u Rijeci nešto lakše nosili s visokim temperaturama. Iako je živa u kninskim termometrima rasla do 38°C stvarni osjećaj vrućine bio je, dakako, puno veći. U automobilima su neki zabilježili i vrtoglavih 45°C.

Kninska hitna pomoć dosad nije imala previše intervencija zbog vrućine. Milica Ognjenović, voditeljica kninske hitne pomoći, to je potvrdila i ponovila preporuke za zaštitu od visokih temperatura.

“Treba se rehidrirati, što više tekućine da se unosi. Da pripaze na klimatizirane prostorije. Znači, da ne idu naglo iz toplog u hladno”, savjetuje Ognjenović, prenosi HRT.

Za tri hrvatska grada objavljeno je crveno upozorenje za toplinske valove za subotu. Vrlo velika opasnost na snazi je u subotu za područje Knina, Rijeke i Splita. Za područje Rijeke velika opasnost od toplinskog vala na snazi je i za sutra.

Upozorenja na toplinske valove na snazi su i za druge dijelove zemlje. Velika opasnost je na području cijele obale, a posebno za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika. Upravo se u subotu očekuje kulminacija toplinskog vala, a prema trenutnim prognozama toplinski val će trajati najmanje do ponedjeljka.

Komentari