Otok Bikini nije uništila niti atomska bomba

Piše
Petra Haleš

Jul 19, 2017

Bikini je termin koji se koristi za ženski kupaći kostim iz dva djela. Ime je dobio po otoku Bikini na kome su izvođena testiranja atomske bombe 1945. godine. Kakav je danas život na Bikiniju?

Otok  Bikini dio je Marshallovih Otoka u Mikroneziji. Naučnici su došli do nevjerojatnog otkrića.

Bikini je do 1946. godine bio veličanstvena oaza mira i pravi raj za turiste. Međutim, sve se promjenilo preko noći kada su Amerikanci u periodu od 1946. – 1958. godine, u sklopu testiranja nuklearnog oružja, na njega bacili čak 23 atomske bombe.

Sedamdeset godina poslije, naučnici s prestižnog sveučilišta Stanford otkrili su kako je morski život ispod otoka bogatiji nego ikad.

10

Do početka testiranja atomskog oružja na otoku je živjelo 167 stanovnika, ali su svi raseljeni na druge otoke, a ovo područje je proglašeno izuzetno opasnim. Vjerovalo se kako je radijacija uništila cjelokupni biljni i životinjski svijet duboko u moru.

Flora i fauna ispod Bikinija su i više nego u dobrom stanju, za razliku od životinja u Černobilu, kod kojih su se poslije nuklearne katastrofe u Ukrajini razvile strašne deformacije i mutacije. rekao je profesor Steve Palumbi, prenosi The Guardian.

Palumbijev istraživački tim otkrio je ispod kratera gdje su pale atomske bombe nevjerojatan životinjski svijet. Tune i morski psi, te mnogobrojne vrste rakova pronašle su svoje stanište i unatoč sumnjama kako je ovdje bilo kakav život nemoguć.

Komentari