Znate li što znači izraz “Sve u 16”?

Piše
Mateo Galić

Apr 14, 2017

Sigurno ste do sada čuli ili upotrijebili izraz “Sve u 16”. Znate li porijeklo ovog izraza i zašto se koristi baš broj 16? 

“Radi motor sve u 16”, “Uči mali sve u 16”, “Spava sve u 16″…Vjerojatno ste bar nekoliko puta u životu čuli ovaj izraz. Jeste li se ikada raspitivali o njegovom porijeklu?

Evo nekoliko objašnjenja:

Raditi nešto sve u 16 podrazumijeva da se radi punom parom, savjesno, odgovorno, požrtvovno i punom snagom. Novija tumačenja povezuju ovaj izraz s nogometnom metodologijom. Situacija u kojoj igrači jednog tima prelaze u protivnički šesnaesterac kako bi postigli zgoditak povezuje se sa životnim situacijama kada nešto obavljamo maksimalnom energijom i do kraja kako bi postigli određeni cilj.

Untitled

Ovo tumačenje je novijeg datuma i vjerojatno nema veze sa stvarni porijeklom ovog neobičnog izraza. Konkretnog odgovora na pitanje čega 16, nema. Prema jednoj teoriji ovaj izraz se povezuje s glazbenom notom najkraćeg trajanja, šesnaestinkom. S druge strane ova nota je najbrža i kada se nešto radi sve u 16 kao da se pleše po ovoj noti, brzo, energično i punim tempom.

Druga teorija ovaj izraz dovodi u svezu s mitologijom i religijom drevnih naroda. Jedna od vodećih Vedističkih bogorodica, Materis, imala je 16 ruku. Raditi nešto sve u 16 značilo bi raditi s njenih svih 16 ruku.

Neke teorije ovaj izraz dovode u vezu s brojem 4, koji ima religijsku, mitsku i iskustvenu simboliku. Četiri oka, četiri strane svijeta, četiri elementa (voda, vatra, zemlja i zrak), četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri evanđelja i sl.  A broj 16 je 4 na kvadrat.

Sve u svemu, razne su teorije ali niti jedna nije potvrđena. Bez obzira koja teorija je ispravna, ostaje nam živjeti život i uživati u svim njegovim blagodatima “Sve u 16”.

Komentari