Curke, sretan vam Dan žena :)

Piše
Ana Leko

Mar 08, 2016

Danas će cvjećarnice opet nuditi veliki izbor najljepšeg cvijeća, a mnogi će muškarci svojim dragim pripadnicama ljepšeg spola pokloniti nekakav znak pažnje. No, prisjetimo se što je zapravo Dan žena!

Međunarodni dan žena obilježava se već više od stotinu godina. Na taj se dan slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ljepšeg spola.

Prvi Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Osim toga, na Dan žena obilježava se i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku koji se dogodio 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Ideja obilježavanja Dana žena, poznatog i kao 8. mart, prvi put se pojavila početkom 20. stoljeća kada je nastupila brza industrijalizacija i ekonomska ekspanzija koja je dovodila do raznih prosvjeda zbog loših radnih uvjeta. Ali priča ide malo u povijest. Žene koje su radile u industriji odjeće i tekstila javno su protestirale 8. ožujka 1857. godine u New Yorku. Prosvjede je prekinula policija, a dva mjeseca kasnije te su žene osnovale sindikat.

Na prijedlog njemačke socijalistkinje Clare Zetkin, 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu ustanovljen je Međunarodni dan žena. Već iduće godine, Dan žena je obilježilo preko milijun ljudi diljem Europe.

U nekim državama 8. mart je državni praznik za sve ljude, a u nekima samo za žene. Tako se 8. ožujka ne radi u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu.

Zapadni svijet je 1930. godine više-manje prestao obilježavati Dan žena zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Trideset godina kasnije feministice su ga opet počele slaviti.

U današnje vrijeme, kada je svaki dan dan nečega, kao da se malo gubi onaj izvorni smisao Dana žena, stoga je dobro podsjetiti se onih temeljnih vrijednosti – poštovanje,  ljubav i ravnopravnost. Žene možda jesu fizički nježnije, ali su itekako snažne, moćne i uspješne. One su majke, sestre, kćeri, prijateljice i nadasve – kraljice!

Stoga dragi dečki – na Dan žena podsjetite svoje drage pripadnice ljepšeg spola koliko vam je stalo do njih i koliko ih cijenite! Poklonite im poljubac ili nježan cvijet ili oboje! A svim djevojkama i ženama ekipa portala x-ica.com želi sretan Dan žena.

Izvor: German History, Wikipedia.

Komentari