Ljekoviti sok od krumpira

Piše
Lorena Sikavica

Feb 05, 2018

Možda ćete se zapitati zašto bi netko pio sok od krumpira, ali nije sve u okusu. Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan okus, ali zaboravljamo da je ono što nam je najukusnije ujedno i najotrovnije.

Sok od krumpira je prilično bljutav i bezukusan, ali je zato vrlo zdrav, pa se pije i u okviru poznate Brojsove medicinske dijete. Evo za što je sve dobar ovaj ljekoviti sok!

Uspostavlja ravnotežu organizma

Sok od krumpira može pomoći u uspostavljanju kiselo – bazične ravnoteže organizma, što je vrlo važno za nas, jer način prehrane danas uzrokuje da naše tijelo naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta

Konzumacija krumpirova soka smanjuje razinu mokraćne kiseline i time pomaže protiv gihta.

Djeluje protuupalno

Zbog ovog soka od krumpira može se pomoći kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Također, potiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.

Čisti kožu

Sok od krumpira umirujuće djeluje na ekceme, pa čak i akne te pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju

U tu svrhu treba piti po šalicu soka od krumpira prije doručka i navečer 2-3 sata prije spavanja.

Čisti jetru

Zato se može koristiti za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali također i da se potpomogne funkcioniranje jetre i žučne vrećice, ako postoje problemi. Pije se 2 dl ujutro na prazan želudac.

Pomaže u liječenju gastritisa i čira

U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna žličica soka od krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Kako se pravi?

Vrlo je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok. Krumpir dobro operite i uklonite s njega sve zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok (možete upotrijebiti i sokovnik).

Sok uvijek pijte svježe iscijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke ili s medom.

Izvor: Alternativa za vas

Komentari