Značaj Europskih sveučilišnih igara za grad Rijeku

Piše
Karlo Andonov

Mar 02, 2016

Na nedavno održanoj konferenciji kojoj su prisustvovale riječke glavešine, zaključeno je kako će ljetne Europske sveučilišne igre biti od itekako velikog značenja za Rijeku…

Igor Načinović, inače pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, bio je jedan od glavnih protagonista spomenute konferencije. Tijekom održavanja samog sastanka, gospodin Načinović u više je navrata naglasio koliko su nadolazeće Igre bitne za hrvatski sport, no također je govorio i o samim pripremama oko skorašnjih Europskig sveučilišnih igara.

“Temeljna vrijednost Igara je koncept zajedništva srca i uma u svrhu promicanja svih ključnih vrijednosti koje zastupa studentski sport: znanja, edukacije, razboritosti, snage, energičnosti i ljubavi, što predstavlja karakteristike koje studentima pomažu da dosegnu izvrsnost u akademskom i sportskom životu. Domaćinstvo nad Igrama Gradu Zagrebu i Gradu Rijeci donijet će višestruke pozitivne efekte, promičući ih u moderne svjetske turističko-sportske destinacije.”

Poznato je kolika će se masa studenata nalaziti u Zagrebu, odnosno Rijeci tijekom samog održavanja Igara. U 14 dana u Zagrebu i Rijeci natjecat će se 5 500 studenata koji dolaze iz s više od 300 europskih sveučilišta iz 45 europskih država. Računa se da će samo u Rijeci nastupiti 1 300 natjecatelja i da će u manifestaciji sudjelovati oko 500 volontera. Stoga je već prošle godine, za potrebe studenata, započela izgradnja tri dodatna paviljona u riječkom Sveučilišnom kampusu na Trsatu. Trenutno su građevinski strojevi i dalje prisutni na području kampusa, no uskoro bi sve trebalo biti završeno prema zadanim rokovima.

Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik te jedan od prisutnih na konferenciji, istaknuo je kako je upravo gradnja triju paviljona na Sveučilišnom kampusu u Rijeci bila glavni motivator za dobivanje domaćinstva za Europske sveučilišne igre 2016. godine. Razlog je jasan – izgradnjom navedenih paviljona, napokon će se povećati broj studentskih smještajnih kapaciteta. Opće je poznato kako se Rijeka godinama mučila s nedovoljnim brojem smještajnih kapaciteta namijenjenih samim studentima. Dakle, Europske sveučilišne igre bitno će utjecati na život riječkih studenata u bliskoj budućnosti…

Komentari