Predstavljamo skvus.hr – novi studentski portal

Piše
Nikolina Oršulić

Mar 01, 2016

Studentska medijska scena danas je postala bogatija za jedan portal. Riječ je o portalu skvus.hr koji je nastao kao projekt studenata Veleučilišta u Šibeniku i danas je službeno započeo svoju, nadamo se, dugu karijeru.

Studentski klub Veleučilišta u Šibeniku ili skraćeno skvus.hr rezultat je napornog rada Novinarske sekcije Veleučilišta u Šibeniku koja je osnovana je 15. prosinca 2015. godine. Na tom osnivačkom sastanku sekcija se sastojala od 15 članova koji su za svog predsjednika izabrali idejnog začetnika portala Matiju Blaće.

VUŠ: Novinarska sekcija održala prvi sastanak

Tri i pol mjeseca kasnije, 1. ožujka 2016. ova ekipa, koja se povećala za dva člana, ponosno je gradu i svijetu objavila svoj portal.

Ideju da bi studenti mogli imati svoj studentski list sam prvi put dobio od tadašnjeg prodekana Želimira Mikulića, prije neke tri godine kad sam postao predsjednik Studentskog zbora. Nešto kasnije, tadašnji prodekan Ivica Poljičak je u razgovoru iznio prijedlog da taj list bude u online formi. Ta ideja se od tog dana kuhala i kuhala… do današnjeg dana, kad se konačno ostvarila, zahvaljujući dekanici Aniti Grubišić, prisjetio se Matija Blaće.

Matija Blaće nije slučajno završio u novinarskim vodama. Ovaj budući menadžer tijekom svog iskustva predsjednika Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku primijetio je poteškoće u protoku informacija  i odlučio se angažirati kako bi uklonio te probleme u komunikaciji na relaciji Veleučilište-student.

matija blaceKao predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Šibeniku, uočio sam da informacije često ne dolaze pravodobno do studenata. Tijekom tog razdoblja, razvili smo intenzivnu suradnju s lokalnim medijima. S vremenom sam shvatio koliko dobar protok informacija može pomoći otvoriti nove mogućnosti. Novinarstvo je bilo logičan idući korak – mogućnost da dam svoj doprinos što širem krugu ljudi.  Novinarstvo nije bio cilj, nego sredstvo kojim sam morao ovladati da bi postigao cilj.

Portal je zamišljen kao dodatna spona između Veleučilišta i njegovih studenata, ali i mjesto na kojem će se svi studenti moći zabaviti i informirati o studentskim projektima, inicijativama i studentskim problemima na Veleučilištu u Šibeniku.

Uredništvo novog portala sastoji se uglavnom od studenata menadžmenta koji gaje zajedničku ljubav prema pisanju, istraživanju i općenito, novinarenju.

Ideja o našem portalu je imala izvrstan odjek kod studenata pa nije bio problem sakupiti kvalitetnu ekipu. Neki su tu zbog toga što shvaćaju PR i novinarstvo kao nešto čime se žele i inače baviti u budućnosti, neki žele promjeniti svijet, neki imaju viška slobodnog vremena – ali zajedno smo jedna odlična škvadra. 🙂

Osim Oglasnika smještaja koji je još u izradi, na portalu postoji pet rubrika.

Rubrike na portalu su odabrane tako da pokriju sva područja od interesa za naše studente. Pod Veleučilištem studenti i vanjski korisnici će moći pratiti najnovija zbivanja na našoj ustanovi i u povezanim institucijama i udrugama. Šibenik pokriva sva zbivanja za mlade u gradu. U rubrici Studenti ističemo naše studente, kao i projekte drugih studentskih organizacija. Iz struke ima za cilj pratiti razne natječaje i najnovija događanja iz struka koje se izvode kao studiji na Veleučilištu. Na kraju, Ministarstvo Vječnih Studenata je tu da se opustimo nakon silnog obrazovanja, predstavio nam je glavni urednik portala Matija.

skvus

Matija je u trenutku kada smo odrađivali ovaj intervju paralelno razgovarao s dekanicom, završavao par članaka, uređivao Facebook stranicu portala i uza sve to posve smireno i koncentrirano odgovarao na naša pitanja. Zamolili smo ga da nam kaže što je Novinarska sekcija VUŠ-a pripremila za prve čitatelje skvus-a.

Od članaka koje smo pripremili dosad istaknuo bih veliki intervju s dekanicom Anitom Grubišić te članak o subvencijama javnog prijevoza kojim smo otvorili dijalog s Gradom Šibenikom. Meni najdraži članak je onaj Inke Paćelat o usklađivanju obveza majčinstva, posla i studiranja. Naš članak o obuci Savjeta mladih su prenijele brojne institucije čak i prije pokretanja portala.

Istaknuo bih i kolumne naših studenata. U prvom izdanju, Ivana Žulj piše o studentskim poslovima i poslodavcima, Krešimir Čoko o web dizajnu, dok Josip Kuštera obrađuje društvene mreže i njihove prednosti za studente.

skvuslogoNa portalu skvus.hr u mjesecima koji dolaze moći ćete pročitati mnoštvo intervjua s ključnim osobama Veleučilišta, sa studentima te iskustva izvršnih urednika, Josipa Kuštera i Sanje Ivanišević, sa studentske razmjene u Slovačkoj na koju se upravo spremaju te putšestvije Matije Blaće koji odlazi na Cipar u sklopu Erasmus+ projekta „It’s in your DNA“. U budućnosti se planiraju i novinarske radionice, radijske emisije i video prilozi. No, zasad skvus.hr priželjkuje samo da im se javljate u inbox, komentirate na Facebooku, upozorite ih ako imate probleme o kojima biste voljeli da se piše te vam poručuju:

Znanje je moć, informacija je snaga. Podijelite s nama što znate i umijete!

Komentari