5 must see u Sankt Peterburgu i okolici

Piše
Nikolina Oršulić

Mar 06, 2016

Osnovan u 18. stoljeću, Sankt Peterburg nudi pregršt priča, arhitektonskih čuda i kulturnih dragulja. Teškom mukom izdvojili smo 5 must see lokacija u tom velikom, predivnom gradu i njegovoj okolici.

Sankt Peterburg, grad u sjeverozapadnoj Rusiji, u povijesti je ostao upamćen i kao Petrograd te Lenjingrad. Osnovao ga je Petar Veliki 1703. godine želeći osigurati ruski pristup Baltiku. Grad je od 18. do 20. stoljeća bio prijestolnica Ruskog carstva, značajan europski kulturni centar i najvažnija ruska luka na Baltiku. Središnji dio grada pod zaštitom je UNESCO-a. Točnije, na popisu Svjetske kulturne baštine nalazi se 36 povijesnih arhitektonskih kompleksa i oko 4 000 pojedinačnih spomenika kulture.

st-petersburg-russia-1034319_1920

Kulturne institucije koje djeluju u ovome gradu nadmašuju svojim brojem cjelokupan broj institucija nekih manjih država. To je grad bogate povijesti te kulturno i znanstveno središte u kojem se nalazi više od 2000 knjižnica, oko 200 muzeja, više od 100 kazališta i čak 45 umjetničkih galerija. Poznat je i po najstarijem Sveučilištu u Rusiji te jednom od najvećih muzeja na svijetu, Ermitaž.

Izabrali smo za vas 5 must see lokacija u Sankt Peterburgu i njegovoj okolici, ali taj izbor samo je kap u moru onoga što se može vidjeti u tom velikom gradu. Stoga pogledajte ovaj eterični video koji prikazuje grad sniman iz zraka.

Državni muzej Ermitaž

Muzej je osnovan 1764. godine, kada je Katarina Velika kupila zbirku slika (255 komada!) iz Berlina. Danas, Ermitaž ima više od 3 milijuna eksponata iz svih krajeva svijeta i iz raznih dijelova povijesti – od drevnog Egipta do djela europskih umjetnika iz 20. stoljeća. U ovom muzeju svoj dom su pronašla i neka djela Michelangela, Leonarda da Vincija, Rubensa, Rembranta, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa i mnogih drugih svjetski poznatih umjetnika.

Foto:

Foto: Simon Lee, Flickr

Najveći dio zbirke muzeja smješten je na obali Neve u Zimskom dvorcu, bivšoj rezidenciji ruskih careva, no postoje i podružnice muzeja koje su se raštrkale od Amsterdama, Los Angelesa, Los Vegasa, Kazanja do Ferare.

Ermitaž je na glasu kao jedan od najvećih i najljepših muzeja na svijetu. Uvjerite se sami!

Foto:

Foto: Paul Arps, Flickr

Foto:

Foto: Larry Koester, Flickr

Foto:

Foto: Larry Koester, Flickr

Foto:

Foto: Larry Koester, Flickr

Foto:

Foto: Larry Koester, Flickr

Muzej ne radi ponedjeljkom i ulaz je besplatan za djecu i studente. No, ako ste tamo prvog četvrtka u mjesecu, pogodili ste dan kada nitko ne mora platiti ulaz za uživanje u Ermitažu.

Fun fact: Kad bi se posjetitelj kod svakog eksponata zadržao samo jednu minutu, trebalo bi mu 11 godina da obiđe cijeli muzej!

Crkva Kristova uskrsnuća

Službeni naziv ove ruske pravoslavne crkve je Crkva Kristova uskrsnuća, no nazivaju je i Crkva prolivene krvi i Crkva Spasitelja prolivene krvi. Priča ove impozantne građevine veoma je zanimljiva. Sagrađena je na mjestu gdje je ubijen car Aleksandar II, a unutar Crkve, postoji svetište caru točno na mjestu gdje je izgubio život. Tog 13. ožujka 1881. (1. ožujka po julijanskom kalendaru) na kočiju cara Aleksandar II bačena je bomba, no nije ga ozlijedila. Car je izašao iz kočije, no tada mu je drugi bombaš zadao tešku ranu. Car je prebačen u Zimski dvorac gdje je nekoliko sati kasnije preminuo.

Foto:

Foto: NoPlayerUfa, Wiki

Crkva je građena u periodu od 1883. do 1907. godine u ruskom stilu po uzoru na moskovsku crkvu Svetog Vasilija Blaženog, a tijekom Februarske revolucije boljševici su je opljačkali i devastirali. Teško je povjerovati da je za vrijeme Drugog svjetskog rata služila kao skladište hrane, a nakon rata ponovno veoma razorena, do 1970., kada je započela njezina obnova, služila je kao skladište povrća.

Foto:

Foto: Harvey Barrison, Flickr

Danas je Crkva Kristova uskrsnuća jedna od najvećih turističkih atrakcija Sankt Peterburga.

Peterhof

Kompleks palača i parkova Petra Velikog naziva se ruskim Versaillesom te prikazuje svu raskoš carskog života. Peterhof je nastao po uzoru na Versailles kojeg je Petar Veliki posjetio 1716. godine i vratio se u Rusiju veoma inspiriran. UNESCO je Peterhof 1990. godine uvrstio u popis Svjetske kulturne baštine.

Foto:

Foto: David Orban, Flickr

Petershof je dio aglomerata Sankt Peterburga te je od centra grada udaljen nešto manje od sat vremena vožnje. Vrtovi i parkovi koji okružuju velebna izdanja iz 18. stoljeća privlače turiste iz cijelog svijeta. Zanimljiva je statistika da u Peterhofu postoji 176 fontana i 4 kaskade.

Ruski vladari koji su naslijedili Petra Velikog nastavili su s izgradnjom Peterhofa. Osobit doprinos su dali Katarina Velika i Nikola I. Tijekom Drugog svjetskog rata nacisti su okupirali Peterhof od 1941. do 1944. godine i prilično ga devastirali, no, obnova je počela odmah nakon oslobođenja i traje do danas.

Foto:

Foto: Jason Eppink, Flickr

Detalje o tome kako doći do Peterhofa, koje je radno vrijeme pojedinih zdanja i slično možete saznati na ovoj stranici.

Metro

Uvrstiti podzemnu željeznicu u must see popis može se učiniti pomalo neobično, no metro ovoga grada je upravo takav, neobičan. U Rusiji je najveći sustav podzemnih željeznica u Moskvi, no odmah iza njega nalazi se metro Sankt Peterburga koji se sastoji od 65 metro stanica, kroz njega prometuje 3500 vlakova, a svakodnevno se njima vozi 2,3 milijuna putnika. Ako nije najljepši, ovaj metro je najdublji na svijetu.

Pogledajte kako izgleda stanica Avtovo!

Foto:

Foto: Leon Yaakov, Flickr

Metro stanica Pushkinskaya otvorena je 30. travnja 1956. i u povijest je ušla kao prva podzemna stanica u SSSR-u na kojoj se nalazi spomenik. Riječ je o spomeniku pjesniku Aleksandru Puškinu kojeg je izradio Mikhail Anikushin.

Foto:

Foto: Fiona Bradley, Flickr

Carsko selo (Puškin)

Mjesto u kojem je izgrađena carska rezidencija Tsarskoye Selo, Puškin dobilo je status grada 1808. godine. Carsko selo poklon je Petra Velikog svojoj supruzi Katarini I povodom rođenja kćeri, buduće carice Elizabete Potrovne. Upravo je ona zaslužna za izgradnju Katarinine palače, raskošne carske rezidencije čiju je gradnju povjerila Talijanu Francescu Bartolomeu Rastrelliju.

Foto:

Foto: nastia, Flickr

Velika dvorana Katarinine palače bogato je ukrašena i smatra se Rastrellijevim remek-djelom. Elizabeta I tamo je često organizirala otmjena okupljanja i balove.

Foto:

Foto: Lyn Gateley, Flickr

Palaču okružuje predivan engleski park koji je dala napraviti Katarina II.

Foto:

Foto: Serge, Flickr

Mramorni most  samo je jedan od prizora u Katarninu parku od kojih zastaje dah.

Foto:

Foto: Serge, Flickr

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hitlerove postrojbe opljačkale su, spalile i uništile Carsko selo. Tom prilikom nestala je i Jantarna soba iz Katarinine palače koju su nazivali osmim svjetskim čudom jer je bila napravljena od šest tona jantara i obložena dragim kamenjem i zlatom.

Komentari