Zračenje mobitela: Kako se pravilno zaštititi?

Piše
x-ica tim

Oct 20, 2020

Dolazak pametnih mobitela na tržište i sve većeg broja električnih uređaja koje koristimo na svakodnevnoj razini pokrenulo je pitanje koliko mobiteli zrače i koliko je to štetno.

S obzirom na to da broj korisnika i mobilnih uređaja svakodnevno raste, nije zanemarivo da imaju velik utjecaj na naš život. Procjenjuje se da u svijetu postoji gotovo pet milijardi korisnika, a u Hrvatskoj ih je više od četiri milijuna.

Različite vrste elektromagnetskih valova

Od zračenja, kakvo god ono bilo potrebno je zaštiti. No, da bismo znali od čega se štitimo, prvo trebamo znati kako mobiteli zrače.

Po definiciji, elektromagnetsko zračenje je fizikalna pojava kroz koju se šire električni i magnetski valovi, odnosno fotoni. U elektromagnetnom spektru postoje ionizirajuće i neionizirajuće zrake. Ionizirajuće imaju snagu izbaciti elektron iz ljuske atoma i tako ionizirati atom, dok neionizirajuće to ne mogu činiti.

Među neionizirajuće zrake spadaju radiovalovi, mikrovalovi, vidljiva svjetlost, infracrvene i ultraljubičaste zrake. S obzirom na to da mobiteli emitiraju male doze niskofrekventnih radio valova, oni također koriste neionizirajuće zrake.

Štetne posljedice zračenja mobitela

No, premda se za mobitele može reći da su visokosofisticirani radio aparati, mogu stvarati posljedice na ljudsko tijelo. Radio valovi tako mogu uzrokovati zagrijavanje tkiva, ali ne značajno. Premda se zračenje mobitela i karcinomi često povezuju, te informacije još uvijek nisu dovoljno konzistentne da bi se smatrale službenima.

Ono što na mobitelima povećava količinu zračenja su antene koje su u pametnim mobitelima skrivene. Što je antena bliža tijelu to je veća količina zračenja koju tijelo apsorbira. Ako udaljavamo mobitel, to zračenje smanjujemo. Veće zračenje je zabilježeno u situacijama slabijeg signala jer tada mobitel koristi više energije što povećava količinu zračenja.

Utječe li zračenje mobitela na zdravlje?

Bez obzira na brojna istraživanja, ne postoji dovoljno dokaza da bi se dokazao štetan utjecaj mobitela na fizičko zdravlje. Među kratkotrajnim učincima tu su povećanje topline i zagrijavanje kože, a među dugotrajnima se istražuje nastanak tumora mozga.

Do sada najveća studija provedena u 13 zemalja pokazala je da ne postoji povećan rizik od karcinoma glave i vrata kod korištenja mobitela i to duže od 10 godina. Zbog toga je zračenje mobitela klasificirano kao moguće kancerogen za ljude.

Ovo znači da je povezanost moguća, ali ne postoji siguran dokaz.

Kako zračenje utječe na djecu?

S obzirom na to da su mobiteli relativno novi izum, istraživanja u vezi zračenja mobitela i djece tek su u tijeku. Sigurno je da će današnje generacije djece biti mnogo duže izložene mobilnom signalu i zračenju nego što su današnje, starije generacije te da bi to moglo imati utjecaja na njihovo fizičko stanje.

Kako smanjiti zračenje mobitela?

Ako želite biti još sigurniji i izbjeći zračenje mobitela, najbolje bi bilo koristiti takve uređaje što manje. Ovo posebno vrijedi kod djece zbog čega se nerijetko preporučuje da se djeci uopće ne daju mobiteli, tableti i slične konzole, sve dok im se tijelo i mozak razvijaju.

Par savjeta kako smanjiti zračenje mobitela:

  • koristite kućni telefon umjesto mobitela za pozive
  • razgovarajte kratko
  • koristite poruke umjesto poziva, iako zrače, ta količina je kratkotrajna, a primanje poruke ne zrači
  • koristite slušalice i zvučnik za duže pozive te što manje držite mobitel na uhu
  • ne držite mobitel u džepu
  • ne držite mobitel u blizini glave kroz dan ni dok spavate
  • razgovarajte u otvorenom prostoru
  • ograničite razgovore kad je slab signal jer tada mobitel pojačava frekvenciju, a time i zračenje
  • ograničite uporabu mobitela kod djece

Koliko zrači 5G?

S novim tehnologijama stigla nam je i 5G mreža za koju mnogi smatraju da je opasna. Kada se usporedi količina zračenja koje stvara 2G, 3G i 4G mreža s onim koje stvara 5G, zapravo ne postoji velika razlika.

Zračenje 5G mreže ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje ni veću mogućnost pojave tumora, kao niti dosadašnje mreže. Jedini utjecaj koje elektromagnetsko zračenje ima je zagrijavanje tkiva. U Hrvatskoj su uvedene stroge mjere upravo kako bi se izbjegla štetnost zračenja, piše n1info.

Foto: Pixabay

Komentari