Jeste li ste čuli za MURDER tehniku učenja?

Piše
Petra Haleš

Oct 26, 2020

MURDER tehnika nosi naziv prema početnim slovima riječi Mood (atmosfera), Understand (razumjeti), Recall (podsjetiti se), Digest (razložiti), Expand (proširiti), Review (preispitati) i već sam naziv otkriva njezin koncept.

Kreirajte pozitivnu atmosferu

Prva stvar na koju trebate obratiti pozornost prije nego što počnete učiti je atmosfera. Vrlo je važno  napraviti pozitivnu atmosferu u kojoj ćete učiti. Misli se na prostor u kome učite, ali i na vaše psihičko stanje, odnosno raspoloženje. Trebate odabereti odgovarajuće vrijeme za učenje, pogodno okruženje, kao i da budete raspoloženi. Raspoloženje je ključ uspjeha!

Učite s razumijevanjem

Potrebno je da razumijete ono što trebate naučiti i da indentificirate stavke koje vam nisu jasne kako biste im mogli posvetiti više pozornosti i razjasniti ih. Kad nešto ne razumijete, bitno je da to označite i da se kasnije vratite na taj dio gradiva. Pokušajte ga ponovno razjasniti, a ako vam ne uspije, potražite pomoć profesora i asistenta, ili od kolega.

Podsjetite se prijeđenog gradiva

Pokušajte se sjetiti što ste upravo naučili. Nakon što ste naučili jedan dio gradiva, zastanite s učenjem i pokušajte se sjetite onoga što ste upravo naučili. Ovo je odlična strategija da otkrijete gdje “škripi” i da se fokusirate na te dijelove.

Razložite gradivo

Ako vam se čini da ima puno gradiva, razložite ga na manje cjeline i učite dio po dio. Nakon svake prijeđene cjeline potrebno zastati i pokušati objasniti samom sebi ono što ste upravo naučili. Na taj način ćete izbjeći opasnost da gradivo učite napamet, već ćete sve učiti s razumijevanjem. Potrebno je da vam se naučene informacije “slegnu” kako biste nastavili sa učenjem.

Proširite proces učenja

Nakon prvog usvajanja novog gradiva potrebno je postaviti sebi nekoliko pitanja kako biste dodatno usvojili informacije i utvrdili naučeno. Moguće je da ćete otkriti i sami već neka pitanja koja će vam možda biti postavljena i na ispitu.

  1. Kako biste mogli primijeniti ovaj materijal na ono što već znate?
  2. Kako biste mogli primijeniti ovaj materijal na ono što vas zanima?
  3. Kako biste mogli učiniti ove informacije zanimljivim i kako biste ih predstavili drugim studentima?

Preispitajte dosadašnji rad

Ponovite gradivo koji ste učili. Pročitajte još jednom sve što ste morali usvojiti kako biste bili sigurni da nešto niste zaboravili ili izostavili, piše studentskizivot.com.

Foto: Pixabay

Komentari