Četvrti dan Job Fair Meetupa

Piše
Petra Haleš

Oct 23, 2020

Saznali smo kako je raditi od doma na četvrtom danu Job Fair Meetupa!

Četvrti dan Job Fair Meetupa obilježen je područjima informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Job Fair Meetup na jednom mjestu okuplja vrhunska tehnološka poduzeća i uspješne studente s ciljem upoznavanja i razmjene znanja. Upravo zato Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike i ovu godinu ostaju karijernim epicentrima na kojima se od 19. do 23. listopada 2020. godine održava Job Fair Meetup.

Agilna izrada VueJS aplikacije 

Predzadnji dan Job Fair Meetupa na FER-u otvorilo je poduzeće Croatia osiguranje s radionicom pod nazivom …and all that agile na kojoj su polaznici naučili što su to Scrum i Agile tehnike te kako ih mogu primijeniti na svoje projekte. Voditelj radionice, Mario Zulić ističe važnost događaja poput Job Fair Meetupa: “Radionice poput ove olakšavaju studentima uzlazak na tržište rada jer ih upoznaju s najčešćim okruženjima većine developerskih firmi. ” te savjetuje studente: “Budite agilni, jer svijet je pun promjena koje je teško pratiti, a važno je ostati ažuran i zadržati korak s vremenom.

Drugu radionicu održala je ekipa iz Axilisa u sklopu koje su pokazali kako izraditi aplikaciju u VueJSu od početka do kraja te ju nakon toga objaviti na Heroku. Zašto je radionicu posjetio i Josip Igrec, student s FER-a, otkriva: “Završavam preddiplomski studij i nisam imao prilike susresti se s ovako modernim tehnologijama dok se nisam zaposlio i bio primorani naučiti ih. Upravo zato smatram da Job Fair Meetup mojim kolegama s FER-a nudi jedinstvenu i jednostavnu priliku za naučiti nešto novo i steći iskustvo za kasnije. 

Zajednički problemi oblaka i podataka

Popodne je u KSET-u publiku dočekao prvi blok govornika. Nino Surjan iz Koiosa uveo nas je u realne probleme i izazove kod spremanja i analiziranja velike količine podataka unutar financijske industrije. Nakon toga nas je Igor Babić iz Inceptuma proveo kroz cijeli proces aktiviranja i nadziranja nama dobro poznatih i često korištenih telekomunikacijskih usluga. Zatim je Toni Bakarčić iz SofaScorea objasnio kako oni utažuju glad sportskih fanatika te tako pokreću nove trendove za obradu gomile sirovih podataka.

Na scenu KSET-a vratili smo se nakon networkinga gdje su svoje govore održali govornici druge runde talkova. Filip Olujić iz DataBoxa nam je otkrio tajne iza vlastite Cloud infrastrukture koju svakodnevno koriste poduzeća poput Tele2, Sancta Domenice, Tokića i sl. Zatim nam je Alen Adanić ispričao kako je biti lead developer u KING ICTu na jedan dan, od jutarnje kave do kompleksnih dnevnih integracija. Druga runda talkova završena je Valentom Cerovečkim iz Ekobita koji je savjetovao studente zašto da se bace u vatru, pričajući o svojih prvih pet i zadnja četiri radna dana burnog poslovnog iskustva koje ga je naučilo da se izbori za svoja prava.

Karijere tijekom pandemije

 Program četvrtog dana Job Fair Meetupa završen je panel raspravom u KSET-u na temu COVID-19 i ICT poduzeća u doba pandemije  koju je vodila Tea Jermaniš, stručna suradnica u Centru karijera FER-a, a na kojoj su sudjelovali predstavnici poduzeća VERTIV, Atos i SofaScore, ali i studentica s FER-a, Ena Džanko koja već dvije godine radi na hibridni način. “Panel je bio odlična prilika studentima za saznati kako su se pojedina poduzeća prilagodila novonastaloj situaciji te kako je cjelokupna tranzicija u digitalni svijet utjecala na njihove buduće karijere.”, objasnila je Ena. Zanimljivo je kako su se svi panelisti složili da su se relativno brzo prilagodili novonastaloj situaciji rada od kuće i nastavili s poslovanjem itd., a Krunoslav Franić iz Atosa potvrđuje: “Proveli smo anketu među zaposlenicima i dobili vrijednu povratnu informaciju. Iako veliki dio zaposlenika želi zadržati model u kojem će veći broj dana u tjednu raditi od doma, nije nam problem ni sa zaposlenicima koji žele doći u ured. Ne možemo utjecati na zakonske regulative, ali mogu potvrditi kako smo se mi u potpunosti orijentirali individualnom pristupu koji se cijeni, ali i pokazuje rezultate. “ Završnom riječi moderatorice Tee prenijeta je poruka: “Očito je da su se ICT poduzeća dobro snašla u doba pandemije uz čak povećanu produktivnost i motivaciju kod nekih zaposlenika. Poruka studentima je da i u ovakvim kriznim situacijama ima prostora za zapošljavanje, praksu i mentorstvo te da je na kraju dana najvažnija njihova motivacija za radno mjesto”.

 Prijavite se na #jobfairmeetup

Sveukupno, na Job Fair Meetupu unutar pet dana događaja održava se 30 talkova, 21 blok networkinga, 11 radionica, 4 panel rasprave i 1 hot talk. Prijaviti se možete i dalje na Job Fair Meetup ispunjavanjem baze životopisa i rezervacijom mjesta na željenom talku, radionici, panel raspravi ili networkingu!

Job Fair Meetup organizira se u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite, a sve sudionike pozivamo na odgovorno ponašanje koje uključuje obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.

Za više informacija pratite Job Fair Meetup internetsku stranicu, Facebook stranicu,  Instagram profil i YouTube kanal. Job Fair Meetup organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Komentari