Treći dan Job Fair Meetupa!

Piše
Petra Haleš

Oct 22, 2020

Treći dan Job Fair Meetupa obilježen je područjima elektronike i ugradbenih programa.

Job Fair Meetup na jednom mjestu okuplja vrhunska tehnološka poduzeća i uspješne studente s ciljem upoznavanja i razmjene znanja. Upravo zato Fakultet elektrotehnike i računarstva te Klub studenata elektrotehnike i ovu godinu ostaju karijernim epicentrima na kojima se od 19. do 23. listopada 2020. godine održava Job Fair Meetup.

Izgradite sebe, zatim karijeru 

Već tradicionalno na FER-u i treći dan Job Fair Meetupa započeo je radionicom, ovaj put je Ivo Lukač iz poduzeća Netgen studentima objasnio Kako doprinos open sourceu pomaže razvoju developera putem jednostavnog primjera predlaganja rješenja problema na javno dostupnim GitHub projektima što je sudionicima radionice omogućilo dodatnu perspektivu i smjer u kojem mogu steći iskustvo i postati dio zajednice u kojoj mogu rasti te jednostavnije kasnije tu praksu primjeniti na bilo koje poslovno okruženje. 

Nakon toga je Omega software održao radionicu koja je dala odgovor na pitanje: Želite bolji programski jezik? Napišite svoj! kao odlična prilika na kojoj su se studenti upoznali s principima Domain specific jezika i njegovim konceptima putem praktičnog primjera.

IoT u naglom usponu

Prvim blokom talkova započeo je i program trećeg dana Job Fair Meetupa u KSET-u, a obuhvaćao je futurističke teme današnjice. Kako pametni automobili razumiju svijet te koje probleme struka mora riješiti kako bi komercijalizirala autonomna vozila otkrio nam je Gordan Galić iz Xylona. Više o autoindustriji sudionike talkova podučio je i Mario Rotim iz GlobalLogica putem sistemske analize i njezinih alata. Zatim  je Robert Gotal iz Greyp Bikesa predstavio buduće planova za razvoj elektroničkih platformi biciklističkih računala te tako objasnio i što ih čini konkurentnim na tržištu.

Održan je i networking, vrijeme kada su se studenti upoznali s predstavnicima poduzeća koja su održala svoje talkove i kada su mogli razgovarati uz fine obroke Rougemarina. Drugi blok talkova na sceni KSET-a ugostio je i nove govornike. Josip Ćesić iz Gideon Brothersa objasnio je arhitekturu i strukturu autonomnih robota koji samostalno odrađuju logistiku u manufakturi. Zatim se pridružio  Božidar Ferek Petrić iz Medtronica koji je zatvorio talkove trećeg dana na temu razvoja IT inženjerstva unutar područja medicine.

Zaokružili smo srijedu panelom 

Na kraju, program trećeg dana Job Fair Meetupa zatvoren je panel raspravom u KSET-u na temu Projektiranja i izrade elektroničkog sklopovlja u Hrvatskoj koju je vodio Lovro Marković, a na kojoj su sudjelovali predstavnici poduzeća Greyp Bikes i GlobalLogic, ali i prof. dr. sc. Adrijan Barić i student Andro Žamboki, oboje s FER-a.

Lovro je izrazio zadovoljstvo ishodom panela: “Drago mi je da se akademska i gospodarska zajednica složila oko toga da je branša elektroničkog sklopovlja tek na početku uspona u Hrvatskoj te da su obje strane identificirale iste probleme na kojima moraju zajedno raditi kako bi ih otklonili te da im Job Fair Meetup predstavlja odličan početak za buduće suradnje.”, a s njime se slaže i Joško Rogulj iz GlobalLogica: “Panel je okupio sudionike stručnih, ali zanimljivih profila i pružio sve moguće perspektive na postavljena pitanja gdje smo zajedno mogli čuti međusobna trenutna stanja te to iskoristiti kao povratnu informaciju za daljnji napredak. Mi u GlobalLogicu smo zaista aktivni i pratimo natječaje za studentske prakse kao što ih imamo na FER-u te prijave za projekte poput Job Fair Meetupa na kojem imamo priliku ispitati i stajalište studenata. Drago mi je vidjeti isto razmišljanje kod svih panelista jer nam je sada jasnije što trebamo raditi kako bi mlade zadržali u Hrvatskoj i stvorili im više potrebnih prilika koje trenutno traže izvan svoje države.”, dok je student Andro otkrio svoje mišljenje o panelu te što ga uskoro čeka: “Panel rasprava smanjuje jaz između industrije i fakulteta jer pokazuje iz svih perspektiva kakvo je stanje elektronike u Hrvatskoj te što poduzeća traže kod studenata što je studentima iz publike otkrilo na čemu moraju raditi tijekom studiranja na fakultetu kako bi kasnije bili kompetitivniji i kako bi se lakše zaposlili. No, područje dizajna analogno integriranih sklopova koje mene zanima trenutno ne postoji u Hrvatskoj zbog čega neću moći ovdje ostati, ali ostavlja idealnu priliku za otvaranjem novih poduzeća ili proširenje postojećih jer se pokazalo da postoji potreba za time i da postoji mnogo studenata koje takve teme zanimaju, a dokaz je i u ovako velikom odazivu publike.”

Prijavite se na #jobfairmeetup

Sveukupno, na Job Fair Meetupu unutar pet dana događaja održava se 30 talkova, 21 blok networkinga, 11 radionica, 4 panel rasprave i 1 hot talk. Prijaviti se možete i dalje na Job Fair Meetup ispunjavanjem baze životopisa i rezervacijom mjesta na željenom talku, radionici, panel raspravi ili networkingu!

Job Fair Meetup organizira se u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite, a sve sudionike pozivamo na odgovorno ponašanje koje uključuje obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.

Za više informacija pratite Job Fair Meetup internetsku stranicu, Facebook stranicu,  Instagram profil i YouTube kanal. Job Fair Meetup organiziraju FER, Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a (SS FER) i Klub studenata elektrotehnike (KSET).

Komentari