Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača

Piše
Mateo Galić

Sep 16, 2020

Na današnji dan, 16. rujna 1987. godine, u Montrealu je potpisan Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač. Odlukom UN-a 1994. godine, 16. rujan proglašen je Međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača.

Godine 1974. F. Sherwood Roland i Mario Molina dali su uznemirujuće znanstveno predviđanje: ukoliko industrija nastavi oslobađati u atmosferu spojeve koji uništavaju ozonski omotač koncentracija ozona u stratosferi smanjiti će se 7 do 13%. To znači da će ozonski omotač biti ˝tanji˝, a količina UV zračenja koje dospijeva na površinu Zemlje pojačana.

climate-change-2390347_1920

Također su i drugi znanstveni radovi dokazali da i niz drugih kemijskih spojeva također može smanjiti količinu ozona u atmosferi. Već tada uočen problem smanjenja ozonskoga omotača, naveo je 22 zemlje svijeta da 16. rujna 1987. godine, u Montrealu, potpišu međunarodni ugovor: ˝Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač˝. Upravo stoga taj je dan proglašen Danom zaštite ozonskog omotača.

Provedbom Montrealskog protokola postignuto je značajno smanjenje emisija ovih tvari u zrak te smanjenje učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Republika Hrvatska potpisala je ˝Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski omotač˝. 1991. godine . Svake se godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva aktivno uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana ozonskog omotača, objavljujući popise tvari koje oštećuju ozonski omotač i najčešće upotrebljavanih mješavina, zatim brošure, video zapise, priručnike i druge materijale upozorenja o potrebi očuvanja ozonskog omotača.

A i mi sami se možemo informirati i svakodnevno aktivno djelovati na njegovom očuvanju i to odlaganjem starih rashladnih i klima uređaja na odgovarajuća odlagališta, kupovanjem proizvoda koji ne sadrže ozonu štetne tvari te najvažnije usvajati nova životna rješenja i navike koji vode prema očuvanju okoliša.

Sve što činimo za spas ozonskog omotača ovisi o našoj osobnoj svijesti kao i o svijesti našega društva i globalne zajednice. Bitno je znati da svatko može učiniti nešto i da se svaka akcija broji.

Komentari