Sveučilište u Zagrebu postalo sjedište EIT Manufacturing inicijative

Piše
Mateo Galić

Aug 31, 2020

Sveučilište u Zagrebu postalo je sjedište EIT Manufacturing inicijative, inovacijske zajednice Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koja je orijentirana na podizanje europske proizvodnje na novu vodeću razinu.

EIT Manufacturing jedna je od devet inovacijskih zajednica Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju, čija je misija stvoriti mrežu europskih inovatora u polju proizvodnje koja bi pridonijela podizanju vrijednosti europskih proizvoda, procesa i usluga te potaknula stvaranje globalno kompetitivne i održive proizvodnje.

Sveučilište u Zagrebu će kao jedno od sjedišta EIT Manufacturinga, kroz svoj Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, povezivati poduzetnike i inovatore iz Hrvatske sa širom EIT Manufacturing zajednicom te im u korištenju mogućnosti koje ta zajednica pruža.

Glavni su ciljevi EIT Manufacturinga do 2030. stvoriti više od 1000 razvojnih tvrtki, za više od 60 posto tvrtki omogućiti prelazak na sustav održive proizvodnje, privući 325 milijuna eura investicija, educirati više od 50 000 ljudi, stvoriti više od 360 novih rješenja i inovacija, te ostvariti proizvodnju u kojoj se koristi barem 30 posto recikliranog materijala.

Uz EIT Manufacturing, Sveučilište u Zagrebu također je sjedište (hub) i za EIT Health i EIT Climate-KIC inovacijske zajednice. Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) osnovan je 2008. kao ključni dio Obzora 2020, okvirnoga programa EU za istraživanja i inovacije 2014 – 2020. Riječ je o jedinstvenoj europskoj inicijativi koja u potpunosti integrira poduzetništvo, obrazovanje i istraživanje. Institut podupire razvoj dinamičnoga paneuropskoga partnerstva među vodećim sveučilištima, istraživačkim centrima i tvrtkama – “inovacijskim zajednicama”.

Među brojnim aktivnostima EIT Manufacturing inicijative je i BoostUp! natjecanje, za koje su prijave upravo u tijeku.

BoostUp! program namijenjen je razvojnim startup tvrtkama i timovima koji donose rješenja za unapređenje proizvodnje, te onima kojima je potrebna podrška u transformaciji proizvodnih procesa.

Natjecanje se provodi u trima kategorijama. Prva, Create kategorija, namijenjena je timovima i poduzetnicima koji se nalaze u ranoj fazi svojih projekata, prije nego što su osnovali tvrtke. Druga, Accelerate kategorija, usmjerena je prema već osnovanim razvojnim tvrtkama koje svoja inovativna rješenja namjeravaju ponuditi u drugim zemljama, geografskim regijama te na njihovim tržištima. Treća, Transform kategorija, namijenjena je tržišno aktivnim malim i srednjim poduzećima koja su identificirala transformacijske izazove u unapređenju proizvodnih procesa.

Nagrade u sklopu Create i Accelarate kategorija uključuju podršku u razvoju tehnologije i/ili poslovanja, promociju putem EIT Manufacturing mreže, te mogućnost osvajanja novčanih nagrada u završnom krugu natjecanja.

U okviru Transform kategorije odabrane će tvrtke dobiti podršku u razvoju poslovanja i njegovoj transformaciji, pri čemu će poseban naglasak biti stavljen na povezivanje s tvrtkama koje potencijalno mogu ponuditi rješenja za identificirane probleme.

Cjelovit tekst natječaja dostupan je ovdje.

Komentari