Danas je Svjetski dan zaštite životinja

Piše
Mateo Galić

Oct 04, 2017

Na današnji dan, 4. listopada obilježava se Svjetski dan zaštite životinja s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja te važnost životinja u našem životu.

Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama.

Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi…

turtle-1545026_1920

Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih bića, a pretpostavlja se da ih je, zapravo, gotovo stotinu puta više.

Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. U Hrvatskoj je danas poznato oko 38 000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50 000 do više od 100 000.

Primjerice, u posljednjih nekoliko godina opisano je 198 novih svojti kopnenih beskralješnjaka, 146 slatkovodnih i 20 svojti morskih beskralješnjaka. Otkrivene su i tri za znanost potpuno nove vrste slatkovodnih riba. To pokazuje da je stvarna biološka raznolikost u Hrvatskoj mnogo veća nego što pokazuju službeni podaci.

dolphin-203875_1280

U Hrvatskoj obitava velik broj životinjskih svojti ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima. Dosad je Državni zavod za zaštitu prirode izradio crvene popise ugroženih kralješnjaka, leptira, vretenaca, špiljske faune, obalčara i trčaka. Na temelju Zakona o zaštiti prirode divlje vrste proglašavaju se strogo zaštićenima i zaštićenima zbog njihove ugroženosti i međunarodnih ugovora koje je Hrvatska potpisala.

Kršenje zakona kažnjivo je novčanom kaznom od pedeset kuna do sto tisuća kuna.

Izvor: Wikipedija, biologija.com

Komentari