Žuti kvadrat – novi prometni znak u Zagrebu

Piše
Vedran Mikulić

Jan 06, 2018

Po uzoru na svjetske metropole Zagreb uvodi novi znak horizontalne signalizacije, žuti kvadrat, a sve kako bi se promet ulicama metropole odvijao bez velikih zastoja i uobičajenih “čepova”.

Žutim kvadratom protiv gužvi – novi znak horizontalne signalizacije, po uzoru na svjetske metropole, samo je korak do toga da promet gradom teče kao urica, kažu gradski čelnici koji su Ministarstvu prometa uputili prijedlog za uvođenje žutog kvadrata, tzv. boxa, među ostale znakove, ne bi li ih Grad nakon toga mogao postaviti na najprometnija zagrebačka križanja, piše Večernji list.

Raskrižje Zvonimirove i Šubićeve, primjerice, Miramarske i Vukovarske ili Vukovarske s Ulicom Hrvatske bratske zajednice u špicama ne bi više bilo puno automobila, objašnjavaju u Gradu, jer žuti kvadrat, odnosno “yellow box” psihološki bi utjecao na vozače, a i zbog zadržavanja u njemu mogli bi biti kažnjeni. Princip njegova funkcioniranja, kažu, vrlo je jednostavan.

Kvadrat se označuje usred prometnog križanja, i ako vozač procijeni da će se u njemu zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti, u njega ne bi trebao ni ulaziti – objašnjavaju u Gradu “žutu površinu”, kako oni nazivaju znak, pa dodaju da je iskustvo drugih gradova pokazalo da obilježavanje znatno poboljšava protok prometa, jer je prije bilo kašnjenja i zastoja zbog vozila koja su ostajala u križanju i time onemogućila poprečni tok prometa, posebice kada je tim vozilima bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Pogotovo je uočen brzi ciklus prolaza vozila koja na raskrižju skreću ulijevo jer im je slobodan prolaz omogućen dulje nego prije.

I sad je za zadržavanje vozila nasred raskrižja propisana kazna te iznosi tisuću kuna, ali gotovo se nikad ne naplaćuje.

Teško se to može sankcionirati jer policajac ne može utrčavati u križanje. S pomoću žute površine točno ćemo moći utvrditi tko u raskrižje nije trebao ući, što ćemo vidjeti preko kamera za parkirališni videonadzor koje su već postavljene na prometnim raskrižjima – objasnio je Mate Kraljević, savjetnik gradonačelnika, koji je i inicijator prijedloga upućenog Ministarstvu prometa. Uvođenjem žutih površina ne žele kažnjavati vozače, ističe Kraljević, nego osigurati što veću sigurnost i bolju protočnost prometa. Novim horizontalnim znakom, kažu u Gradu, neće se ubrzati samo protok automobila nego će na raskrižjima na kojima postoje i tramvajske pruge biti omogućen brži prolazak javnom prijevozu.

Izvor: Večernji list

Komentari