12 namirnica koje hrane mozak

Piše
x-ica tim

Sep 21, 2020

Primjetili ste da su vam koncentracija i pamćenje popustili? Učite za ispit ili ispite, a umorni ste i nefokusirani? Saznajte koja hrana radi u korist vašega mozga, živaca i pamćenja!

Svi znamo da je ishrana vrlo važna. Ne samo kako bismo preživjeli ili bili siti, nego i za ispravno funkcioniranje naših organa i tijela. Budući da je mozak glavni motor-pokretač našega tijela, potrebno ga je hraniti namirnicama koje će ga održati snažnim i aktivnim.

Pa krenimo u avanturu zvanu SUPERHRANA za mozak!

1. Avokado

Avokado je namirnica koja spada u porodicu egzotičnog voća. Vrlo je kalorična, ali ne dajte da vas to odbije jer su studije pokazale da se u njenom sastavu nalaze nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane stanice fleksibilnima, a ujedno i štite živčane stanice u mozgu. Konzumacijom ove namirnice mozak će biti bolje prokrvljen, a time će i sve njegove funkcije bolje raditi.

avocado-1712583_1280

Avokado je teško pojesti samoga, međutim zgnječen skupa s bananom bit će izvrstan obrok ili međuobrok. Možete dodati jogurt ili mlijeko i dobit ćete ukusan shake.

2. Borovnica

Iznenadit će vas činjenica da borovnica, osim što potiče pamćenje i koncentraciju, može obnoviti sjećanja te odgoditi pojavu gubitka pamćenja u starosti. Tomu je tako jer ove plavo-ljubičaste bobice sadrže visoku koncentraciju vitamina i antioksidansa blagotvornih za mozak. Antioksidansi koje borovnice sadrže eliminiraju slobodne radikale i štite mozak. Zbog toga niti ne čudi činjenica da se nakon konzumacije ovih slatkih i finih bobica brže uči i savladava zadatke.

blueberries-758930_1280

Ljepota je i u tome što se borovnice mogu jesti bez ikakve dodatne pripreme, osim da ih se, naravno, prethodno opere.

3. Rajčica

Rajčica sadrži spoj koji se zove likopen, a koji je vrlo moćan antioksidans. Već smo naučili da se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala i uklanjaju ih iz našeg organizma pa se time sprečavaju oštećenja mozga uzrokovana njihovim oksidacijskim djelovanjem. Sastav tog ukusnog povrća također djeluje protiv poremećaja pamćenja, odnosno Alzheimerove bolesti.

tomatoes-1781544_1280

Ako netko voli popiti sok od rajčice, pogotovo domaći, neće pogriješiti jer je rajčica i u tom obliku izrazito djelotvorna.

4. Brokula

Brokula. Zeleno povrće iz reda kupusnjača koje i nije baš vrlo popularno, međutim nakon što saznate koje sve prednosti krije, možda ćete ga jesti češće. Brokula je bogata vitaminom C, vitaminom K, kolinom i značajnom količinom folne kiseline. Vitamin K potiče kognitivne sposobnosti i odgađa staračku demenciju, kolin je važan za zdravlje neurotransmitora i poboljšava pamćenje, a folna kiselina je veliki saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

steamed-1792236_1280

Kuhana brokula ili krem juha od brokule više uopće ne zvuče loše. Zar ne?

5. Jaja

Jaja, kao i brokula, sadrže kolin, taj esencijalni nutrijent vrlo važan za zdravlje mozga. Spomenimo da ljudski organizam proizvodi kolin u vrlo malim količinama pa ga je potrebno dodatno unositi iz vanjskih izvora. Uz redovitu i kontinuiranu konzumaciju jaja i brokule, potrebe za kolinom bit će zadovoljene. Također, jaja sadrže kolesterol koji je potreban za zdravlje neurona, a takozvana dokozaheksanoična kiselina (DSH) u jajima poboljšava komunikaciju između neurona.

egg-1686641_1280

Jaja se mogu konzumirati na zaista brojne i zanimljive načine, tako da vam još samo preostaje posjetiti jednu od kumica na placu i opskrbiti se s ponešto domaćih jaja.

6. Ljuta papričica

Slatke male, ljute papričice sadrže, iznenadit ćete se, puno više vitamina C od limuna, naranče ili kiselog kupusa. Budući da antioksidativno djelovanje ove namirnice i vitamin C imaju vrlo važnu ulogu u funkcioniranju i očuvanju zdravlja mozga, ne bojte se začiniti pokoje jelo ovim smionim začinom. Pogotovo ako ste ljubitelj nešto ljućih zalogaja i odvažnog okusa.

chili-1423256_1280

7. Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže cink, mineral koji je vrlo značajan za cjelokupno zdravlje mozga, kao i za poboljšavanje pamćenja. On mozak opskrbljuje dovoljnom količinom energije pa je šaka sjemenki bundeve dnevno preporučljiva u zaštiti mozga.

kap-1354471_1280

To je namirnica koja bi se jednostavno trebala nalaziti u svakom kućanstvu. Ionako je bolje grickati sjemenke bundeve, nego čips.

8. Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.

flax-seed-1274944_1280

Sjemenke lana se mogu i samljeti. Probajte ih u tom obliku ubaciti u jogurt i dobit ćete finu, kremastu smjesu, čiji će vas okus svakako osvježiti. One također mogu biti i dio gotovo bilo koje salate jer su vrlo neutralnog okusa.

9. Orašasti plodovi

U orašaste plodove spadaju orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci, indijski i brazilski oraščići. Sadrže visoke količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, folate, vitamin E i vitamin B6. Masne kiseline poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, vitamin E sprječava gubitak pamćenja u starosti, a vitamin B6 pomaže tijelu hranu pretvoriti u energiju te sudjeluje u očuvanju neurotransmitora živčanog sustava.

mixed-1938302_1280

Opet, bolje je pojesti šaku orašastih plodova u kombinaciji sa suhim voćem, nego nezdrave grickalice koje će moždane funkcije učiniti tromima.

10. Cjelovite žitarice

Zašto cjelovite žitarice? Zato što će one zalihu glukoze u mozgu održavati u ravnoteži, bez velikih uspona i padova njene razine, što je slučaj kod proizvoda od bijelog brašna. Rezultat te neravnoteže je preopterećenje i sporiji rad mozga.

corn-syrup-563796_1280

Konzumacijom žitarica od cjelovitog zrna naša će razina koncentracije znatno porasti. Integralne žitarice za doručak? Zašto ne!

11. Masna riba / Riblje ulje

Riba u sebi sadrži već spomenute omega-3 masne kiseline koje su prijeko potrebne za valjani rad srca i mozga. Ribe se mogu jesti na zaista puno načina i trebale bi se nalaziti na našem jelovniku barem dva puta tjedno. Osim riba, riblje ulje u sebi sadrži najkoncentriraniji oblik omega-3 masnih kiselina. Ako vam je problem uključiti riblje ulje u svoju prehranu, losos je sljedeća moguća opcija.

abstract-1238667_1280

Za nejedenje ribe jednostavno nema opravdanja!

12. Kakao

I za kraj, poslastica! Kakao ili tamna čokolada, izaberite sami. Kakaovac sadrži flavanol koji štiti mozak, može poboljšati govor, kognitivne funkcije i dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu, kao što i sprječava opadanje kognitivnih funkcija i demenciju.

cocoa-174872_1280

Kakao će nas ugrijati prije spavanja, a tamna čokolada, možda s dodatkom cimeta ili ljutih papričica, je zacijelo namirnica koju ćemo podijeliti… na kockice i uživati u njoj.

Drage mozgalice, ako vam se čini da je problem upamtiti sve ove nabrojane namirnice, krenite ih redom konzumirati i vaš problem će nestati.

Također, zdravih namirnica je toliko da ako svaki dan pojedete samo jednu od njih, uz još banane i brusnice kao super-voće, možete se lako superhraniti punih 14 dana.

Dobar vam i super tek!

Tekst napisala: Morana Vunak

Izvori: Najzdravija hrana, Pun kufer

Fotografije: Pixabay

Komentari