O mom faksu – Socijalni rad

Piše
Ana Leko

Nov 10, 2015

Na našem fakultetu gradiš sebe kao osobu, osobito razvijaš socijalne odnose, komuniikacijske vještine, te puno više primjećuješ što se događa oko tebe, u društvu, okolini… I rasteš kao čovjek!

Anđela Brusač studentica je na 3. godini predidplomskg studija Studentskog centra socijalnog rada. Kako se nosi s teškim kolegijima, što joj pomaže, koji su joj planovi nakon studija i što poručuje brucošima pročitajte u pričici O mom faksu.

Nekoliko riječi o fakultetu

Kako je studirati Socijalni rad

Anđela BrusačStudirati na našem ili na bilo kojem fakultetu, nije lako. Tko kaže da je, laže. Za svaki predmet se mora učiti, za neke manje, za neke više, a za neke i previše. Na faks dođeš s određenom količinom predznanja koje dosta ovisi o srednjoj školi koju si pohađao. Osobno mi je puno pomoglo predznanje iz gimnazije na nekim kolegijima, u vidu da mi je gradivo poznato i da već podosta znam o tome.

Koji su izazovi tog fakulteta

Što se najtežih predmeta tiče, većini studenata problem predstavljaju pravni predmeti koji su vrlo opširni te zahtijevaju puno vremena i truda te odricanja što ponekad predstavlja problem mladoj osobi jer nije navikla na to, ali kako kažu – što se mora, nije teško.  Još s jednim kolegijem se dosta nas namuči, a to je Metodologija. No sve se da uz puno volje, truda i vjere u sebe da možeš te podrške od okoline koja je po meni ključan element uspjeha.

Smatram kako je veliki izazov fakulteta priroda posla i profili ljudi s kojima se susrećemo i s kojima ćemo se susresti na fakultetu, ali i u samom radu. Netko ne može raditi s osobama s invaliditetom, netko ne može sa starijima, dok netko ne može s djecom, i to je u redu. Bitno je to osvijestiti, ali i vidjeti može li se učiniti nešto po tom pitanju.

Koje su prednosti Socijalnog rada

Osobno, smatram kako na našem fakultetu gradiš sebe kao osobu, osobito razvijaš socijalne odnose, komunikacijske vještine, te puno više primjećuješ što se događa oko tebe, u društvu, okolini. Rasteš kao čovjek, to svakako. Mogućnosti volontiranja koje se nude su odlične, samo ih trebaš prihvatiti i iskoristiti. Vjerujte mi, volontiranje je neprocjenjiv osjećaj i svakako toplo preporučujem svima da što više koriste prilike koje se nude, ali i neka traže sami!

Koji se smjerovi mogu odabrati

Naš je studij koncipiran ovako: preddiplomski koji traje četiri godine te jedna godina diplomskog gdje se može odabrati između socijalnog rada i socijalne politike.

Studentske udruge i aktivnosti

Postoji Društvo studenata socijalnog rada te unutar Društva djeluje nekoliko grupa/projekata, a najaktivnije su: Volonterska grupa, Novinarska grupa i Studentska infoteka. Društvo organizira radionice i tribine s aktualnim temama na kojima su gosti naši profesori i osobe koje su u praksi upoznate s određenom temom, a studenti imaju priliku naučiti nešto na drugačiji način od klasičnih predavanja.

Osobni plan

Želje i planovi nakon studija

Što se mene osobno tiče, ja bih kada završim fakultet voljela raditi u Centru za socijalnu skrb. Uvijek kada to kažem, svi se čude jer je tamo najteže i to je zapravo onaj rad o kojem svi govore kako ne bi mogli raditi. Ja želim i smatram da bih mogla. Naravno, s vremenom ukoliko mi se pruži mogućnost promijeniti ili napredovati u poslu, zašto ne?! Postdiplomski na našem fakultetu (supervizija) je fantastičan!

Kažu da naš posao ili možeš ili ne možeš raditi. Ne znam je li tako, no ja želim, pa ću tako i moći.

Poruka brucošima

Brucošima želim puno sreće na početku, ali i jedan mali savjet: bez straha! Ne bojte se, pitajte profesore, starije studente ako vas nešto zanima ili ako nešto ne znate, nitko vas neće pojesti, svi će vam pomoći! Bit će na početku pitanja, sumnji, je li to pravi fakultet za vas, jeste li vi za taj fakultet… Dajte si/mu priliku, ne odustajte na početku, ali i ne silite ako vidite da nije to ono što želite. Jer najgore je studirati, a kasnije i raditi nešto što ne volite. A za ovaj studij treba puno ljubavi, što prema drugima, što prema sebi.

Korisne i zanimljive informacije

Socijalni rad se u Hrvatskoj studira od 1952. godine. Od 1983. godine studij socijalnog rada izvodi se na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U okviru Bolonjskog procesa 2005. godine usvojen je novi program studija. Studijski centar socijalnog rada smješten je u Nazorovoj 51.

Kontakti

Pravni fakultet – Studij za socijalni rad

Studentske referade

Referada I.
Tel: 01/ 4895 805
Blanka Tošović – referent za opće i studentske poslove za redovite studente i izvanredne studente I. i II. godine

Refereda II.
Tel: 01/4895 806
Tihana Delak – referent za opće i studentske poslove za redovite i izvanredne studente III .i IV. godine i apsolvente

Referada III.

Tel: 01/ 4895 831

Ana Duić – referent za opće i studentske poslove za redovite i izvanredne studente V. godine i poslijediplomske studije

Komentari