Erasmus u Hrvatskoj je magičan

Piše
Lorena Sikavica

Feb 06, 2018

Erasmus studentska mreža Hrvatska je krajem siječnja provodila kampanju imena #WhyErasmusInCroatia gdje je od studenata na razmjeni bilo traženo da na drušvemne mreže, pod navedenim hashtagom, objave sliku i tekst o tome što za njih znači razmjena u Lijepoj Našoj.

U ponedjeljak, 5. veljače objavljena je pobjednica na webstranicama, kao i na Facebook te Instagram profilu imena – Chiara Pesci koja je za svoje Erasmus iskustvo odabrala Zadar. Ovo je njena priča…

pobjednica

Erasmus u Hrvatskoj je magičan! Nikada se ne bih mogla zamisliti na razmjeni u Hrvatskoj prije rujna 2017. godine. Jedino što sam znala jest da je Hrvatska država sa morem te sam je odabrala na listi, bez nekog pravog razloga. Nakon nekoliko mjeseci osjetila sam kako se puno bolje upoznajem sa Hrvatima, hrvatskom kulturom, ponašanjem, njihovom “pomalo” filozofijom kao i najukusnijom hranom. Burek je moja ljubav!

Otkrila sam mnogo o povijesti na ovim prostorima te nedavnim ratovima. Imala sam priliku pričati sa ljudima koji su bili dio svega toga te sam mogla osjetiti povijest gledajući u njihove oči. Umorne, ali  pune nade. Svi bi trebali znati povijest Balkana, tako je blizu! Zaljubila sam se u sveučilište u Zadru! Smješteno je u povijesnoj građevini sa pogledom na more te spojeno sa gradskim zidinama koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Ljudi koje sam upoznala dolaze iz svih krajeva Europe te su mi unjeli vrijedne uspomene te raznoliko znanje u život. Uistinu, ne mogu biti sretnija što imam priliku proživjeti avanture te posjetiti razna mjesta zahvaljujući ovom Europskom programu imena Erasmus kao i svom matičnom sveučilištu. Oni daju priliku našoj generaciji da otkrijemo nove kulture te usavršimo postojeće vještine.

Hvala i ESN-u Zadar za potporu te stvaranje nove obitelji daleko od doma, ne mogu zamisliti bolje provedeno vrijeme. Što čekaš? Europa te zove! – Chiara Pesci (Erasmus u Zadru 2017/2018)

Orginalni tekst na engleskom jeziku možete pročitati na stranicama ESN-a Hrvatska.

Komentari