Danas rođendan slavi Zekoslav Mrkva

Piše
Petra Haleš

Apr 30, 2020

Danas omiljeni Disneyjev dječji lik Zekoslav Mrkva slavi svoj 81. rođendan.

Zekoslav Mrkva, Duško Dugouško ili  Bugs Bunny izmišljeni je sivi zec koji se pojavljuje u crtanom serijalu Looney Tunes (luckaste priče) kompanije Warner Bros. Jedan je od najslavnijih izmišljenih junaka na svijetu.

Prema njegovoj biografiji, rođen je 1938. u Brooklynu, New York.

Zekoslav Mrkva ili Bugs Bunny na malim ekranima se prvi put pojavio 30. travnja 1938. godine u animirnom filmu A Wild Hare kojeg je režirao Tex Avery. Bio je siv, grickao mrkvu, poljubio Elmera Fudda i izrekao čuveni ‘Eh, what’s up, Doc?

Bugsu je tada nedostajalo jedino ime, a iako su ga svi tvorci i ljubitelji tako zvali, Bugs Bunny na platnu je “imenovan” tek godinu kasnije u crtiću Elmer’s Pet Rabbit koji je režirao Chuck Jones.

Film je čak bio nominiran za Oscara. Sa svojom poznatom rečenicom “Kaj te muči, Njofra” zauvijek je obilježio svoje postojanje.


Od svog debija Bugs se pojavio u mnoštvu kratkih filmova, filmova, kompilacija, televizijskih serija, stripova, video igrica, zabavnih parkova te reklama. Pojavio se u više filmova nego ikoji drugi animirani lik i ima vlastitu zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih.

Komentari