DIJETE za mršavljenje: mit ili stvarnost?

Piše
Nenad Bratković

Oct 05, 2018

Kada se spomene zdrava prehrana, kod mnogih je prva asocijacija mršavljenje! Spomenete li pak laiku pojam nutricionista ili nutricionizam, prva će asocijacija kod većine biti – režim dijete za mršavljenje!

Gubitak tjelesne težine. Kako smršaviti… Dijetalna hrana. Koja vrsta dijete? Dakle, na sami spomen nutricionista, sve se vrti oko pojma s predznakom – dijeta! No, prava je istina da tu riječ nikada ne bi trebali koristiti u tom kontekstu. Po mišljenju velike većine nas nutricionista pojam «dijete» trebalo bi iz našega vokabulara naprosto izopćiti, čak i iz konteksta komunikacijskog slenga.

Naime, pod pojmom DIJETA, koji ima svoje podrijetlo u grčkom jeziku, stari su Grci poimali način prehrane u svakodnevnom životu. Dakle, dijeta bi trebala biti afirmativan, a ne pojam s negativnim i restriktivnim asocijacijama. Suvremeno društvo je DIJETU strpalo u košaru s oznakom mršavljenje u vremenima velikoga blagostanja i neumjerenih prehrambenih u prehrani prije 30 – 40 godina u SAD-u, a potom i u ostalim zapadnim zemljama!

Gotovo je istovjetan slučaj i s percepcijom funkcije prehrane, pa tako i nutricionizma, odnosno stručnjaka nutricionista. Nutricionizam nije hir! Nutricionizam je znanost koja prehranu nikada ne estradizira manipulirajući porukama i savjetima kako brzo skinuti kilograme!

Estradizacija hrane i prehrane pokrenula je pravu lavinu u industriji proizvodnje često neprovjerenih i nekorisnih pripravaka u kojem „konzumenti“ diljem svijeta klikaju na članke o novoj SUPER metodi za mršavljenje u kojoj se koristi i promovira magični protokol prehrane uz pomoć kojega se za samo mjesec dana gubi 10-15 kilograma!

A, prava istina leži u činjenici da je lansiranje ovih, nadasve opasnih marketinških preporuka u segmentu «hrane», prehrane ili dodataka prehrani u medijima, motivirano isključivo financijskom zaradom od oglašivača u segmentu ogromne fitness industrije, proizvođača nezdravih prehrambenih proizvoda, te ostalih interesnih skupina u prehrambenoj branši!

Kako god bilo, marketinško poopćavanje, nekontrolirani protok informacija, amerikanizacija / „kalifornikacija“ društva dovela je do neviđene ekspanzije industrije mršavljenja koja se iz dana u dan, na razne načine više nego uspješno promovira u medijima. Još je gora spoznaja da se ova nezdrava prehrambena filozofija s velikim uspjehom integrira u mentalni sklop mladih generacija koje bi trebale biti perjanice zdravog društva.

Za razliku od industrije mršavljenja, suvremena znanost o prehrani fokusira se na širi aspekt zdravlja ukazujući i na objektivne probleme pri mršavljenju, a ne samo na puki gubitak kilograma! Daleko od toga da zdrava prehrana ne bi trebala i nije, u službi prevencije ili podrške u liječenju debljine kao pandemije današnjice… apsolutno jest!

No, biti opčinjen mišlju da zdrava prehrana služi isključivo za periodičko «uskakanje» u razdobljima života kada želimo smršaviti, potpuno je promašena teza koja se na kraju krajeva, našem organizmu itekako osvećuje na istovjetan način kako na području mentalnog, tako i fizičkog zdravlja.

U svome radu iz 2004. godine kada sam kao student počeo raditi s ljudima na poboljšanju prehrane, pa potom ozbiljnije, točnije, profesionalno, 2007. godine kada sam osnovao svoju NutriKliniku nutricionističku ordinaciju za dijetoterapiju i sportsku prehranu susrećem se osobno (1 na 1) i svakodnevno sa stotinama i stotinama onih koji žele smršaviti.

Budući da svaki čovjek (a ne broj) ima svoju priču, sudbinu i povijest bolesti, put do rezultata, zbog te svoje kompleksnosti, zahtijeva isključivo individualan pristup u kojemu moraju biti uključeni psiholozi, liječnici, osobni treneri s kompetencijama i naravno prije svega – nutricionisti.

Već sam u tim davnim vremenima, postajao svjestan istine da je traženje Svetoga grala mršavljenjem uz pomoć određene namirnice, obroka ili pojednostavljenog prehrambenog protokola koji bi trebao omogućiti brze rezultate skidanja kilograma, naprosto, posve pogrešno razmišljanje!

Začarani krug mršavljenja, pa debljanja, pa ponovnog mršavljenja i tako u nedogled, rezultira u pravilu, teškim posljedicama na psihofizičko zdravlje. «Pražnjenje», te potom, ponovno punjenje adipocita (stanica masnog tkiva) za posljedicu ima promjene koje utječu na opće zdravlje, raspoloženje, status probavnog sustava, te u konačnici i na globalno zdravlje hormona.

Usporedno sa svim ovim anomalijama, nerijetko se, zbog potpune nebrige za ono najvažnije, očuvanje i podizanje mišićne mase, javljaju problemi zbog usporenog rada štitnjače, zastoji probave, nemogućnost fokusiranja na zadatke i učenje…

Psihološke frustracije i promjene raspoloženja očitavaju se u promjeni razine neurotransmitera ili visokoj razini kortizola koji su sve češće motivirani  popularnim načinima «režima prehrane»: « Da, bila sam 40 dana na mesnoj ili ketogenoj dijeti, ili mjesec dana na dijeti s jabukama… «

U svojoj ordinaciji nerijetko slušam ljude koji upravo na ovaj način nepromišljeno uništavaju ili su već na pragu uništenja svoga zdravlja. Teško je i zamisliti koliko je onih koji su s lakoćom spremni za 2-3 kilograma manje jesti prema određenoj nametnutoj filozofiji, temeljenoj na ujednačenoj kombinaciji hrane dok ne «puknu», a da nisu svjesni da će im se tako izgubljeni kilogrami u vrlo kratkom vremenu ponovno vratiti. Taj se jo-jo efakat događa naprosto zato,  jer svoje tijelo nisu kontinuirano „spaljivali“ kako bi izgubilo ono najvažnije – masno tkivo!

Ortoreksije, anoreksije, bulimije, te niz mutacija podmuklih poremećaja prehrane u današnjem su vremenu prisutniji više nego ikada. Svjedočim tome svaki dan u radu s mojim klijentima, točnije, mojim pacijentima. Na žalost, poremećaji u prehrani ne pitaju ni za dob, ni za spol. Praksa pokazuje da su problemi poremećaja u prehrani učestaliji kod mladih žena, djevojaka, pa čak i djevojčica.

Kod muškaraca su poremećaji prehrane prisutni kod onih opčinjenih Svetim gralom idealnog tijela. Znakovito je da su kod mnogih mojih pacijenata problemi s poremećajima u prehrani nastali nakon iskustva s jednom u nizu «nevinih» prehrambenih avantura: «idem samo probati onu: UN dijetu, onu ketozu, onu detox dijetu, onu liposukcijsku, Atkinsonovu, krvno grupnu, RAW diet smoothie dijetu…»

I, na kraju, ove kolumne, molim vas vjerujte mi kada pišem da zdrava prehrana nije prehrana namijenjena gubitku kilograma!

Zdrava prehrana podrazumijeva pravovremenu brigu za zdravlje, za razliku od dijetoterapije kojom se propisuje posebna prehrana u ozbiljnim medicinskim indikacijama. Ako kod nekoga od vas postoji objektivan razlog za mršavljenjem, znajte da se do željenih rezultata može i mora doći konzumirajući ukusnu i raznoliku prehranu, ali KONTROLIRANO!

Da biste prihvatili ovu konstataciju, presudna je i edukacija koja u vama mora osvijestiti spoznaju o osobnoj, subjektivnoj prosudbi što je raznolika prehrana, te ne manje važnu istinu da HRANU MORATE percipirati kao svoga SAVEZNIKA, a ne kao mrskog NEPRIJATELJA!

Poimanje hrane na ovaj način, jedan je od elementarnih postulata koji će vam zasigurno pomoći da svoj život, koji je u vremenu kroz koji idemo, dodatno dinamičan i zahtjevan, provedete što duže mentalno i fizički zdravi!

Nenad Bratković

magistar nutricionizma
univ.mag.pharm.

NutriKlinika ordinacija za dijetoterapiju i sportsku prehranu

www.nutriklinika.com

www.facebook.com/NenadBratkovicNutrition

www.instagram.com/NenadBratkovicNutrition

Komentari