eBay – upute za uporabu

Piše
Uredništvo

Apr 16, 2015

Za dobar šoping ne morate izaći iz udobnosti svog doma, već uz nekoliko jednostavnih koraka svijet kupovine dolazi u vaša četiri zida.

Popularnost kupnje putem web stranica, odnosno internet trgovina, značajno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Jedna od najpopularnijih trgovina takve vrste jest eBay koja omogućuje kupcima da kupuju i prodaju online.  Na internet stranicama eBay-a možete pronaći apsolutno sve: od mode, kozmetike, elektronike, umjetnina, kućanskih potrepština, opreme za kuću i vrt, sportske opreme pa sve do motornih vozila. Sve što možete zamisliti, pronaći ćete na eBay stranicama.

Ako ste odlučili nešto kupiti ili prodati putem eBay-a, potrebno je znati nekoliko važnih stvari kako biste u svome naumu uspjeli. Kao prvo, potrebno je otvoriti korisnički račun na eBay internet stranici. Njega ćete kasnije povezati s PayPal računom i tada ćete biti spremni za pregledavanje oko 700 milijuna artikala koje od vašeg doma dijeli jedan klik. Kako eBay funkcionira putem kartičnog plaćanja, potrebno je imati otvoren račun u nekoj od banaka. Sasvim je svejedno hoće li vaš račun biti žiro ili devizni s obzirom na to da PayPal u konačnici obavi svoj dio preračunavanja, a vi ste uštedjeli vrijeme na bespotrebnom kupovanju dolara i polaganju istih na svoj devizni račun.

Što je to PayPal?

PayPal je fleksibilni način plaćanja zastupljen u gotovo svim područjima internet trgovine, bilo kupnje, prodaje ili pak ostalih uplata. Trenutno je PayPal vodeći i najsigurniji način digitalnog plaćanja koji vam u bilo kojem trenutku pruža potpunu kontrolu nad vašim novčanim sredstvima. Kada ste otvorili svoj račun u nekoj od banaka, potrebno je napraviti svoj korisnički račun na PayPal stranicama, upisati osnovne podatke o kartici i povezati račun s eBay računom. Kada prvi put upisujete kartične podatke, PayPal će iz sigurnosnih razloga poslati aktivacijski kod na vaš račun (tom prilikom će vam s računa “skinuti” otprilike 2 dolara, ali će nakon aktivacije taj iznos biti uplaćen na vaš račun) i tek nakon što pročitate taj kod iz ispisa vašeg računa i upišete ga na traženo mjesto vaš PayPal račun bit će aktiviran i vaše digitalno plaćanje može početi.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje na eBay stranicama?

Prvenstveno morate biti svjesni da veliki dio robe, ako ne čak i 90% stvari, dolazi iz Kine i susjednih joj država. Stvari na koje naiđete prilično su jeftine i bez obzira što je rok dostave robe većinom 30-40 radnih dana, narudžba će se zasigurno isplatiti. Pazite na ukupan iznos prilikom naručivanja robe jer otkako je Hrvatska ušla u Europsku Uniju, roba iz trećih zemalja (zemlje koje nisu članice EU) prolazi proces carinjenja koji vam, ovisno o vrijednosti robe, može biti dodatno naplaćen. Kada se kupuje roba izvan EU, pošiljke vrijednosti do 22 eura oslobođene su carine i PDV-a. Pošiljke u vrijednosti od 22 do 150 eura, oslobođene su carine, ali se plaća PDV. Za pošiljke iznad 150 eura, plaća se carina i PDV. Međutim, pošiljke naznačene kao pokloni i vrijednosti do 45 eura, oslobođene su svih dodatnih davanja.

Kako što detaljnije pretraživati eBay stranice?

Iako stranica nudi bezbroj kategorija i potkategorija, najlakši način pretrage je da u tražilicu stranice upišete naziv proizvoda koji vas zanima. Taj naziv bi uvijek, naravno, trebao biti na engleskom jeziku ukoliko pretražujete ebay.com stranicu. Kada započnete pretraživanje određenog pojma, stranica će vam izbaciti tisuće i tisuće artikala i možda ćete poželjeti odustati. Srećom, tu su filteri pretrage koji će vam olakšati posao, a oni najvažniji, odnosno najkorisniji su:

Buy it now  izlistava artikle koje možete kupiti odmah, iako postoji opcija Auction. Ne preporučujem kupovanje artikala koji su na aukciji jer, iako nekada cijena izgleda 80% jeftinija, rijetko ćete pobijediti u nadmetanju, a ono zahtijeva mnogo strpljenja i živaca.

Free international shipping – opcija je koja prikazuje samo artikle koji imaju besplatan shipping, odnosno dostavu. Odlična stvar jer vas pošteđuje izračunavanja cijene s dostavom. Ponekad, bez ove pretrage, artikli imaju mnogo manju cijenu koju prodavači (sellers) kasnije nadoknade upravo cijenom shippinga.

Price – ovom opcijom možete odrediti raspon cijena koji odgovara vašim mogućnostima.

Kako znati je li roba upravo onakva kakvom se prikazuje?

U moru prodavača naići ćete na mnogo onih koji imaju jednaku robu po nešto višim ili nižim cijenama. Preporuka je da se, bez obzira na cijenu, uvijek kupuje od sellera koji imaju zlatnu medalju, odnosno rangirani su kao “top rated sellers”. To znači da su dobili visoke ocjene svojih kupaca te da je roba koju su od njih naručivali kvalitetna. Rizik uvijek postoji, ali nije kraj svijeta ako dobijete narudžbu koja vam ne odgovara. Budući da se eBay brine za zadovoljstvo klijenta, pruža mogućnost povrata robe (uz vaše plaćanje poštarine i povrat novca), njezinu zamjenu ili, ako je izričito njihova greška, šalju vam novi artikl, a zadržavate i stari. Izrazito je važno da kupujete od provjerenih sellera jer postoji mogućnost da vas neprovjereni prodavač ignorira, a onda cijeli problem morate prijaviti korisničkoj podršci eBay-a. Taj proces traje i oduzima živce iako je ishod najčešće u vašu korist.

Odabrao/la sam artikl koji me zanima, što dalje?

Odabrani proizvod možete pospremiti u košaricu ili odmah kupiti (buy it now opcija). Klikom na tu opciju i slijedom uputa prvo ćete upisati adresu dostave, a zatim ćete biti preusmjereni na PayPal korisničke stranice gdje ćete potvrditi kupnju i uplatiti novac za kupljeni proizvod. Nakon toga dobit ćete e-mail potvrdu o kupnji i proces kupnje je završen, a  čekanje počinje. Kao što je navedeno, roba otprilike stiže za 30 do 40 radnih dana (za robu naručenu iz SAD-a i Engleske taj rok znatno je kraći).

Čini li vam se cijeli proces previše kompliciranim, postoji pregršt firmi koje se bave naručivanjem online umjesto vas, ali sigurno ne pruža jednako zadovoljstvo kao kada uz šalicu toplog čaja legnete u svoj udobni kauč i cijeli dan uživate u pogodnostima kupovine putem interneta.

Autor: Jelena Strujić

Komentari