FFZG nije Uprava ni Vijeće, nego svi studenti i profesori!

Piše
Iva Bucić

Apr 07, 2016

Ugovoru o suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta jučer, 6. travnja, odlučno “ne” reklo je oko 800 studenata i profesora.

Već pola sata prije početka plenuma dvorana je dosegla svoj maksimalni kapacitet što je pokazalo koliko je dekan FFZG-a Vlatko Previšić krivo procijenio situaciju kada je protivnike klerikalizacije obrazovanja nazvao šačicom najupornijih.

Napad na kritičku misao

Mada je konačna odluka u rukama fakultetskog vijeća FFZG-a, u četiri sata dugoj raspravi studenti su velikom većinom odbili predložene ugovore o suradnji u izvođenju dvopredmetnih studija s KBF-om.

– Ovo je napad klerikalne desnice na kritičku misao. Načela KBF-a dijametralno su suprotna načelima FFZG-a, upozorili su na plenumu.

Spajanje ovih dvaju fakulteta godinama se pokušava izvesti ispod radara, a s vremenom su metode postale sve nasilnije. A upravo netransparentnost, zastrašivanje i skrivanje pokazuju da Ugovor nije tehnokratsko ni ideološko, nego isključivo političko pitanje.

Religijska pitanja na sekularnom fakultetu

Svi su pokušaji od samih početaka krajnje netransparentni i predstavljaju veliku prijetnju progresivnosti najliberalnijeg zagrebačkog fakulteta. Nije problem integracija sama po sebi, upozorili su na plenumu, nego način na koji je progurana.

Jedna od ključnih činjenica je što bi prema Ugovoru svaki fakultet izdavao diplomu za svoj dio studija, što je po definiciji – protuzakonito. Osim protuzakonitosti, problem predstavlja i diskriminacija.

– Filozofski fakultet nije ateistički i svi ga mogu upisati bez molbe. Filozofski omogućava katoliku da se ravnopravno upiše, KBF ateistu ne, poručili su na plenumu aludirajući na činjenicu da se pri upisu na KBF mora dostaviti molba ako brucoš nema krsni list ili preporuka župnika.

Međutim, ovo nije nije ovo sukob katolika i ateista, ističu na FFZG-u.

– KBF ne poznaje znanstvenu metodu. Religijska pitanja naprosto nemaju što tražiti na sekularnom fakultetu, poručili su.

Kako je ugovor došao na dnevni red?

Ugovor se prije dvije godine našao na dnevnom redu Vijeća na inzistiranje tadašnjeg dekana Damira Borasa, koji je poznat po tome što je i ranije na FFZG pokušao uvesti biblijske vrijednosti. Ugovor je tada prihvaćen, međutim članovima Vijeća nije bio dan na uvid.

– Studentski su delegati u Fakultetskom vijeću pristup Ugovoru dobili tek nakon što je problem dospio u medije, istaknuo je sudionik plenuma.

Članovi Vijeća nisu ni bili svjesni što je potpisano dok god se sadržaj ugovora nije našao u medijima. Početkom prošle godine ugovor je djelomično suspendiran. Prvotna je verzija ugovora tada izmijenjena, a u novom je ugovoru primjerice određeno kako će studenti KBF-a ipak morati polagati prijemni na Filozofskom. Pri tom valja naglasiti kako se tek na plenumu prvi puta demokratski raspravljalo o ovom problemu.

S KBF-om ili ni sa kime

Još jedna bitna okolnost jest što se o ovom ugovoru ne raspravlja samostalno, nego u paketu s četiri druga ugovora o suradnji. Preostala su četiri ugovora, međutim, rezultat znanstvenih suradnji profesora. Ako Fakultetsko vijeće odbije suradnju s KBF-om, odbit će, primjerice i suradnju s PMF-om.

– Ovo se nameće bez suradnje na znanstvenoj razini, kao administrativna odluka, istaknuo je jedan sudionik.

Jedan od rijetkih predstavnika KBF-a i zagovarač integracije podsjetio je ipak u koga treba uprijeti prstom.

Suradnju je zahtijevao Filozofski i za nju se odlučila demokratska većina, poručio je podsjetivši kako je 14 Vijeća odsjeka podržalo Ugovor, 6 njih bilo je protiv, a jedno je ostalo suzdržano.

Međutim, odsjeke se ucjenjivalo i zastrašivalo, a onima koji su podržali suradnju navodno su zauzvrat obećane beneficije, upozorili su studenti Filozofskog i dodali kako postoji opravdana sumnja u integritet profesora.

Nadalje, plenum je upozorio i na problem reciprociteta. Naime, studenti Filozofskog na KBF-u bi mogli od 5 smjerova upisati jedino studij Religijske pedagogije i katehetike. Ako bi u konačnici ipak došlo do suradnje, prema sadašnjem bi prijedlogu glavnu riječ imao KBF.

Podrška iz regije

Čitav niz nelogičnosti produžila je i smjena prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, profesorice Branke Galić. Nju je samoinicijativno smijenio dekan Previšić, mada takva odluka nije u njegovoj, nego u nadležnosti Fakultetskog vijeća. Službeni je razlog smjene preglasno puštanje muzike u uredu, ali sasvim je izgledno da je pravi razlog smjene sudjelovanje na tribini Akademske solidarnosti. Na jučerašnjem je plenumu uz glasno odobravanje studentima poželjela puno uspjeha u svim nastojanjima.
Ovaj se studentski pokret proširio ne samo izvan granica Filozofskog, nego i izvan granica Hrvatske. Podržalo ga je za sada 30-ak udruga, a pismo podrške uputili su i studenti iz Slovenije, Makedonije i Srbije.

Mi smo suborci na jedinstvenoj fronti borbe protiv klerikalizacije i fašizacije. Obrazovanje se uvođenjem bolonje podredilo tržišnim pravilima, a najveća je šteta učinjena mladima, poručili su.

Peticija protiv klerikalizacije

Filozofski fakultet nije Uprava ni Vijeće, nego svi studenti i profesori. Ovo je izvanredno stanje, zaključili su jučer na plenumu. Studenti su jasno poručili što misle o ideji bivšeg rektora, a ako se i vi protivite uplitanju vjerskih institucija u obrazovanje i znanost, potpišite peticiju Akademske solidarnosti. Pošaljite svoje ime, prezime, titulu, zvanje i instituciju na adresu akad.solidarnost@gmail.com. Peticija je zamišljena kao apel akademskih radnika, ali mogu je potpisati svi zainteresirani građani.

Komentari