Kako si priuštiš sva ta putovanja?

Piše
Kristina Josić

Jun 30, 2020

Pitanje koje putnici ne žele slušati, a čuju ga prečesto.

Učestalost putovanja proporcionalna je količini ovog upita s raznih strana – poznatih, ali i nepoznatih ljudi. Nebrojeno puta sam čula “Ja bih tako!”, “Da barem ja mogu toliko putovati!” i “Tko ti to sve plaća?”. I gotovo uvijek moji odgovori glase jednako. Želiš li? Probaj. Zaradi, štedi, organiziraj vrijeme, isplaniraj put i odi. Toliko je jednostavno.

Kad pitate putnike kako si mogu priuštiti sva putovanja, ne pomišljate da bi netko vas mogu to isto pitati za gomilu vaših troškova. Krećem od pretpostavke da si gotovo svi mogu priuštiti putovati.

1. Putovanja ne moraju biti skupa

Stopiranje, couchsurfanje i kampiranje su jedni od načina. Ako vam se to čini kao ekstrem, uz malo volje i nešto vremena, možete pronaći jako povoljne karte i smještaje – ako si dopustite biti fleksibilni s vremenom i odlazite na određene destinacije kad cijene karata padaju. Ako želite jeftino putovanje, nemojte rezervirati let za blagdane ili u žaru sezone. Odmaknite se od idealnog termina, nađite smještaj malo dalje od centra i jedite u lokalnim restorančićima. Možete proći jeftino, a proputovati mnogo. O tome koliko vam je bitan komfor ovisi koliko ćete potrošiti na putovanju.

Leo Hidalgo

2. Ne budite lijeni istražiti

Pripremate se za put. Dovoljno je ukucati željene pojmove u Google i doći do tisuće blogova, foruma i web stranica koje govore o putovanjima, jeftinim letovima, trikovima za uštedu i slično. To što je netko putovao mnogo, ne znači da ta osoba; prvo, želi radi plan i program ikome drugome jer za to postoje turističke agencije, drugo, ne znači da njezino iskustvo treba određivati vaše. Ne žele svi vidjeti iste stvari i okusiti ista iskustva. Kreirajte svoj, unikatni plan. Potrudite se napraviti putovanje po vašoj mjeri. Možete to sami. Ako već dobijete informaciju i koristan savjet od putnika, budite dovoljno pristojni da za njega barem zahvalite.

3. Možete si priuštiti sve ako posložite prioritete

Putnici svako malo odgovaraju na upite o svojim troškovima i čestim putovanjima. Upitajte se sljedeće – koliko često vas netko pita: “Kako si možeš priuštiti manikuru svaki mjesec?”, “Otkud ti novci za kutije cigareta koje kupuješ svakodnevno?” ili “Financiraš li sam sve te kave i izlaske?”? Sve je stvar prioriteta. Ako želite putovati više od ičega, onda će vam putovanje biti na samom vrhu liste prioriteta pa ćete za njega izdvajati. Ako nije, trošiti ćete cijelu plaću na gomilu drugih stvari i dalje se čuditi onima koji putuju.

Kako li samo uspijevaju?

Komentari