I ove godine Zgodne žene spašavaju stvar

Piše
Ana Leko

Aug 01, 2016

Pjesnikinje, književnice, novinarke, aktivistice i druge Zgodne žene četiri će dana spašavati stvar. Riječ je o festivalu na kojem će se održati tribine, predavanja i drugi zanimljivi i edukativni sadržaji.

Za Skribonaute ljeto je uvijek vrijeme za nove kreativne pothvate i suradnju s partnerima Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila i Kino klubom Split te za još jedno izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar koji će se održati od 4. do 7. kolovoza u Splitu.

I ove godine četiri dana bit će posvećena sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivisticama i jednom mladom paru filmaša, ali ovog puta na novoj lokaciji – u  caffe baru Chillton. Zašto baš tamo? Zato što Chillton nije samo još jedan obični kafić u gradu koji im obiluje, već je on rezultat dugogodišnje poduzetničke želje da se u Splitu stvori mjesto za zajednicu, jedan pravi centar na kojem svi mogu biti, stvarati i uživati u programu zajedno.

Skribonauti_kolaž01_1200x900px (1)

Festival se otvara u četvrtak, 4. kolovoza tribinom Feministički mediji: Zašto i za koga? na kojoj će Jelena Tešija iz Libela.org i Marino Čajdo s portala Vox Feminae govoriti o neprofitnim feminističkim medijima i njihovoj ulozi u reprezentaciji feminizma u Hrvatskoj danas.

Drugi dan festivala, u petak 5. kolovoza, predstavljaju se jake snage mlade splitske poezije – Katja Grcić, Petra Rosandić i Nada Topić. Čekaju vas tri snažne zbirke, tri poetska svijeta i jedna moderatorica i vodič kroz njih, Irena Deloga Nešić.

ZŽSS_2016_rasporedSubota, 6.kolovoza, posvećena je kratkoj priči kroz susret s dvije zbirke jakog autorskog potpisa – Dobri dani nasilja Ružice Aščić i Ticala Jelene Zlatar Gamberožić. Kroz zonu kratke priče kojom danas dominiraju autorice i rad ovih nagrađivanih autorica vodi vas Luiza Bouharaoua.

Festival se zatvara u nedjelju, 7. kolovoza, projekcijom dokumentarnog filma nagrađenog nagradom za Etiku i ljudska prava na 25. Danima hrvatskog filma, Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile, i tribinom Kada umjetnost „imitira“ život na kojoj sudjeluju nagrađivana pjesnikinja i književnica Ivana Bodrožić te nagrađivana slobodna novinarka i autorica knjige Kako ste? Barbara Matejčić. Upravo će Barbarina zbirka šest priča hibridne forme i Ivanin najnoviji roman Rupa biti povod za razgovor o odnosu književnosti i zbilje, angažiranom pisanju i mogućnosti koje ono ima da potakne društvenu promjenu. Kroz program vas vodi Luiza Bouharaoua.

Posebni bonus program čini akcija Poezija za van! Slijedite tragove na Facebooku i pronađite poeziju pretočenu u vizualnu umjetnost. Akcija traje dok sve pjesme ne nađu svog vlasnika.

Partneri festivala su Kino klub Split, Caffe bar Chillton, Libela.org, a program se odvija uz financijsku podršku zaklade Kultura nova i Ministarstva.

Komentari