Sretan nam naš dan: 6 razloga zašto je dobro biti žena!

Piše
Dijana Šimunić

Mar 08, 2017

Mi rađamo, dojimo, idemo na posao, obavljamo više stvari u isto vrijeme, hodamo u štiklama bez obzira na bol, svakodnevno se borimo s predrasudama, mi smo jake, mi smo snažne, mi smo žene! Danas je dan kad glasno možemo reći zašto je dobro biti žena.

Danas je dan koji već tradicionalno obilježavamo kao Međunarodni dan žena, poseban dan u godini kada napokon imamo priliku slaviti svoju snagu i mogućnosti koje su nam kao ženama dane. Iako nam se često čini da živimo u muškom svijetu i igramo po njihovim pravilima, sve bismo trebale biti svjesne da ovakvo razmišljanje nikako nije točno.

1. Živimo duže od muškaraca

Ima mnogo stvari u kojima smo mi, žene, zapravo u nešto boljoj poziciji. Naime, jedna od tih stvari jest dokazana činjenica da duže živimo. Istraživanja su pokazala da muškarci u prosjeku žive čak sedam godina kraće nego žene, što je uistinu dobra vijest (za nas žene, naravno!).

2. Imamo bolje pamćenje

Bolje pamtimo datume pa nam sigurno nikad neće dogoditi da zaboravimo na godišnjicu veze ili na rođendan naše najbolje prijateljice! Ono što nam pomaže da bolje razmišljamo i pamtimo jesu hormoni, naročito estrogen, koji štiti um sprečavajući visoki krvni pritisak i probleme sa srcem.

woman-945427_1920

3. Multitasking imamo u malom prstu!

Sigurno prevladavamo i kad je riječ o multitaskingu. Rijetko koji muškarac u isto vrijeme može obavljati više od jednog zadatka, dok nama ženama nije nikakav problem paralelno kuhati, spremati se za posao i razgovarati na mobitel. Naše organizacijske vještine itekako su naprednije nego što je to slučaj kod muškaraca. Osim toga, imamo bolju pažnju i mnogo smo fleksibilnije.

4. Tolerantnije smo na bol

Naime, iako su muškarci ti koji glase kao jači spol, količina i vrsta boli koju moramo podnijeti kao žene čini nas uvjerljivo jačim spolom. Gotovo da je nemoguće zamisliti da naši dečki svaki mjesec prolaze kroz menstrualne bolove, a iskustvo poroda nećemo ni spominjati.

5. Bolje smo na fakultetu

Istraživanja su pokazala još jedan zanimljiv podatak. Naime, mi žene mnogo smo uspješnije na fakultetu od muškaraca. Razlog nije taj što smo možda pametnije od njih, već to što se moramo više i češće truditi. Muškarci su ti za koje se smatra da su rođeni s određenim sposobnostima, dok smo mi žene gledane kao dame u nevolji. No, te predrasude zapravo nas stavljaju u povoljniju poziciju, gdje naše sposobnosti i afiniteti dolaze do izražaja.

working-1219889_1920

6. Svakodnevno pobjeđujemo stereotipe

Muško-ženska podjela utemeljena na tradicionalnim obrascima i rodnim stereotipima nažalost još uvijek postoji. No, iako se nekad smatralo da žena ne može studirati zrakoplovstvo ili elektrotehniku, da ne može biti poslodavac vodeće svjetske kompanije, pa da jedva zna promijeniti i gumu na autu, te stereotipe svaki dan iznova pobjeđujemo.

Mogli bismo ovako nabrajati u nedogled, ali jedno je sigurno. Sve je veći broj uspješnih žena, žena koje su promijenile i još uvijek mijenjaju svijet. Od vrhunskih sportašica, menadžerica, znanstvenica, pa sve do uspješnih majki, dokazale smo da se bolje snalazimo u životu te da on bez nas ne bi bio ono što je!

Komentari