Kako izgleda studentski život u staračkom domu?

Piše
x-ica tim

Nov 03, 2017

Nekako je normalno da studenti, ili friško diplomirani mladi ljudi, odlaze iz obiteljskog gnijezda i započinju samostalan život. Međutim, da mladi i stari mogu odlično funkcionirati zajedno dokazuju i studenti koji žive u staračkom domu.

Uvriježeno je mišljenje da i mladi i stari trebaju živjeti okruženi svojim vršnjacima. Puno se govori o generacijskom jazu ali i međugeneracijskoj solidarnosti. Normalno je da studenti, ili netom diplomirani mladi ljudi, odlaze iz roditeljskog doma i započinju samostalan život.

Koliko je to moguće s obzirom na situaciju u kojoj živimo, pitanje je za neku drugu priču, ali jedna zanimljiva priča iz Nizozemske može potaknuti na razmišljanje. Naime, jedan je starački dom u Nizozemskoj pokrenuo program kojim se omogućuje besplatan smještaj za studente. Jedini uvjet je da studenti 30 sati tjedno provedu sa svojim starijim sustanarima i uče ih vještinama poput slanja e-maila, korištenja društvenih mreža, Skypea, pa čak i crtanju graffita.

Program Humanitas Deventer’s exchange pokazuje da se smanjivanjem osjećaja usamljenosti i socijalne izolacije potiče dobro zdravlje i produžuje životni vijek kod starijih osoba. Kako ovaj suživot utječe na studente vrijeme će pokazati, ali sličan je projekt napravljen i na Sveučilištu u Exteru koji je pokazao pozitivne rezultate. Mladi su se povezali sa starijima i na taj način im uljepšali dane, što povećava mogućnost da će nastaviti volontirati i pomagati drugima i nakon završenog studija.

Dosadašnja istraživanja, kako piše World Economic Forum, u kojima je sudjelovalo mnogo studenata koji su svoje vrijeme poklanjali za razgovor, književnost i prijateljstvo stanarima staračkih domova, pokazalo je da to druženje ublažava demenciju.

Naime, slušanje poznatih pjesama i stihova koje starijima čitaju studenti pozitivno utječe na ljude u poodmaklim godinama koji imaju demenciju jer poznati stihovi vraćaju uspomene i podsjećaju na lijepe trenutke.

Međutim, nisu stariji jedini koji profitiraju u ovoj priči. I studenti imaju puno koristi od ovog suživota. Osim što imaju besplatan smještaj, zasigurno mogu puno toga naučiti od ljudi koji su prevalili mnogo godina i imaju, ako ništa drugo, puno više životnog iskustva i, najčešće, znanja.

Biste li i vi pristali živjeti besplatno u staračkom domu u zamjenu za uljepšavanje svakodnevice starijima? 🙂

Izvor: World Economic Forum

Komentari