Počeo Orijentacijski tjedan na FFZG-u

Piše
Ana Leko

Sep 28, 2015

Danas je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu započeo Orijentacijski tjedan za brucoše gdje novopečeni studenti mogu saznati sve što im je potrebno za lakše, brže i jednostavnije snalaženje po fakultetu. Osim brucošima, Orijentacijski tjedan namijenjen je i studentima prve godine diplomskih studija te ERASMUSovcima.

Do sada su se već dvije godine održavale OMEGA radionice na početku nastave, a prošle godine bio je organiziran Orijentacijski tjedan samo u knjižnici. Ovako veliki i sveobuhvatni Orijentacijski tjedan održava se po prvi put. Dorja Mučnjak, koordinatorica Orijentacijskog tjedna za brucoše ispričala nam je što sve brucoši u ovih pet dana mogu saznati.

Dorja MučnjakShvatili smo da se brucoši pogube kada dođu na Fakultet. Kroz ovaj Orijentacijski tjedan nije nam cilj predstaviti odsjeke i studijske grupe, to će studenti vrlo brzo usvojiti tokom studija, već želimo predstaviti urede, službe, centar za strane jezike i katedru za tjelesni. Iako tjelesni spada pod nastavu, ipak nije vezano za struku.

 

Želimo brucošima pokazati gdje je referada, knjižnica, kako koristiti knjižnicu, OMEGU, gdje je ured za ISVU te gdje je Centar za strane jezike, kako upisati strani jezik za akademske potrebe ili gdje se prijaviti za tjelesni.

 

Inače su to sve stvari koje brucoši tjednima razvlače jer se ne mogu snaći. Filozofski fakultet je svojevrstan labirint, ima mnogo hodnika i novi studenti se teško snalaze.

Upravo zbog lakšeg snalaženja po Fakultetu organiziramo šetnje po faksu tri puta dnevno, u 10, 12 i 14 sati. Brucoši se za to trebaju prijaviti i onda im se, u manjim grupama, pokažu osnovne stvari, gdje su dvorane, klub, referada, dekanat, Dvorana 7 (popularna Sedmica) i drugo.

Za šetnju po faksu možete se predbilježiti na štandu Info centra gdje su nas danas informirali Dario Poljak i Klara Feldšar.

Studenti s invaliditetom

Filozofski fakultet jedan je od rijetkih fakulteta koji je zaista prilagođen studentima s invaliditetom. Tako na primjer, student u kolicima može doći na bilo koji kat.

Organizirali smo i Orijentacijski dan za studente s invaliditetom, gdje će se u jedan dan predstaviti Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu i naš, novoosnovani, ured gdje će naš stariji student s invaliditetom govoriti o svojim iskustvima. Također, napravit će se šetnja i za njih, da im se pokaže gdje su rampe, liftovi i sve što im je potrebno.

 

Jedina stvar koja se može ispostaviti kao prepreka za studente s invaliditetm je da u knjižnici možda ne uspiju dohvatiti literaturu na višim policama, ali tu je uvijek naše osoblje, knjižničari koji kada god treba pomognu što god treba, rekla nam je Dorja Mučnjak.

marina šimunecMarina Šimunec je koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom koja nam je objasnila kako ured funkcionira i kako će izgledati Orijentacijski dan.

Ured za studente s invaliditetom je osnovan u srpnju ove godine i nalazi se u prizemlju u prostoriji A-006. Ta je prostorija i bila namijenjena studentima s invaliditetom gdje su oni mogli doći slobodno, učiti, odmoriti se i raditi što god treba. Tu imamo i računalo s programom JAWS, govorni program namijenjen slijepim osobama. Međutim, sada će tu biti Ured koji se bavi s podrškom studiranja osoba s invaliditetom, tu će biti i njihovi asistenti koji su im od velike pomoći te će se organizirati razne radionice poput – kako napisati seminar, kako učiti i slično.

Orijentacijski dan će se održati u četvrtak, 1. listopada. Od 14 i 30 do 15 sati bit će predstavljanje Ureda, a  od 15 do 16 sati šetnja po fakultetu u pratnji asistenata.

Tjelesni i zdravstveni odgoj na Filozofskom

jurica oreškiJuricu Oreškog, apsolventa germanistike i nederlandistike na Filozofskom fakultetu, zatekli smo za info štandom Sportske udruge Filozofskog fakulteta te ga zamolili da nam kaže što brucoši mogu očekivati od tjelesnog.

Filozofski fakultet nije specifičan samo po broju smjerova koje možeš studirati, nego i po tome s koliko se sportova možeš baviti. Imamo otprilike 15 do 20 sportova kojima se studenti mogu baviti na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture. Većina tih sportova održava se u Martinovki kroz tjedan prema postojećem rasporedu.

Naime, studenti mogu birati između standardnih dvoranskih sportova kao što su košarka, odbojka, mali nogomet, ali i zumbe, joge, aerobika, stolnog tenisa, fitnessa ili badmintona. Pogledajte popis sportova ovdje. Također, za studente koji se žele ozbiljnije baviti sportom postoji Sportska Udruga Filozofskog fakulteta (SUFF).

Sportska udruga studentima pruža dodatne mogućnosti bavljenja sportom van tjelesnog odgoja. Ako se studenti žele ozbiljnije baviti nekim sportom ili predstavljati fakultet na natjecanjima, mogu se uključiti u razne sekcije koje ih objeručke primaju. Ti treninzi nisu uvijek u Martinovki nego se rasporede ovisno o terminima i klubovima po kojima se trenira, na primjer, veslanje se održava u Veslačkom klubu Zagreb na Veslačkoj 27.

Iako je bavljenje sportom itekako preporučljivo, procijenite sami koliko vremena možete za to izdvojiti jer sekcije većinom imaju treninge minimalno tri puta tjedno. No, uključite li se u Sportsku udrugu FF-a, budite sigurni da vam društveni život neće biti zapostavljen jer, kako kaže Jurica, nije sve u sportu, nego i u druženju.

Studenti se međusobno upoznaju, druže se na organiziranim ili spontanim susretima u gradu, ali u svemu tome uvijek je prisutan sportski karakter.

Jurica se bavi veslanjem otkad je bio brucoš i kaže da ni u jednom trenutku nije požalio.

Ne samo da sam bolje upoznao faks, nego sam našao i odlično društvo s kojim se i dan danas nađem u gradu, odemo zajedno na Sljeme. Uvijek nešto radimo i družimo se van sporta jer za nas to nije samo veslanje, već i način života.

Brucošima se ima mnogo toga za ponuditi, a na Filozofskom se za svakoga nađe neki sport, zaključio je Jurica.

Radionice u knjižnici

Svi brucoši su i članovi knjižnice, ali moraju aktivirati svoje članstvo. Sve što je potrebno je donijeti rozi papir (obrazac AAI@EduHr s korisničkim podatcima) i indeks.

Cijeli tjedan, svaki dan u 10, 11 i 14 sati imamo radionicu Moja knjižnica koja traje pola sata i na kojoj će brucoši dobiti najosnovnije informacije – kako koristiti knjižnicu, kako se upisati, gdje naručiti građu iz zatvorenog spremišta, kako pretraživati, kako fotokopirati. Tokom godine imamo i druge radionice koje su više usmjerene na konkretnu struku, a ovo je ono osnovno.

Dojmovi brucoša

Dorja Mučnjak se pohvalila da je odaziv brucoša izvanredan. Iako su se malo pribojavali kako će sve to ispasti, prijavilo se više od 700 brucoša za radionicu Moja knjižnica, a preko 400 sudjelovalo je na predstavljanju referade.

Antun BusjakAntun Busjak iz Zaprešića upisao je jednopredmetni preddiplomski studij povijesti i danas je po treći put na Filozofskom fakultetu.

 

Stvarno je faks poput labirinta, ali su dobro sve organizirali. Sve je puno strelica pa je lakše za snalaženje. Do sad sam bio na radionicama Moja knjižnica i Studomat. Mislim da su super i da će mi biti od velike koristi.

 

Tihana MartinjakTihana Martinjak je upisala španjolski jezik i fonetiku i za sad se snalazi sasvim solidno.

Prva radionica na koju sam išla je bila Gdje je referada. Bilo je OK iako su rekli puno toga što smo već znali. Još planiram ići na OMEGA radionicu, Kako uspješno studirati i Moja knjižnica. Nadam se da će mi pomoći za brže i lakše snalaženje i studiranje.

 

laura borovacLaura Borovac došla je u Zagreb iz Pule i upisala jednopredmetni diplomski studij talijanistike. Iako nije brucošica, dobro joj dođu informacije na Orijentacijskom tjednu.

 

Moram priznati da sam se odmah izgubila. Lako ćemo se snaći s obavezama i nastavom, ali stvarno je problem pohvatati ovaj razgranati fakultet tako da je ovaj Orijentacijski tjedan pun pogodak.

Marljivi studenti, organizatori i djelatnici Fakulteta

Na Orijentacijskom tjednu rade studenti koji se predstavljaju kroz razne Udruge ili kroz Katedru za Tjelesnu i zdravstvenu kultutu, a neki su se sami odlučili priključiti jer je bitna suradnja s Info-centrom ili Uredom za studente s invaliditetom.

Osim studenata kojih je tridesetak, na Orijentacijskom tjednu rade i djelatnici Fakulteta koji predstavljaju različite službe – OMEGA, ISVU, referadu, knjižnicu i druge.

Što ako propustite Orijentacijski tjedan?

Orijentacijski tjedan na Filozofskom fakultetu traje do 2. listopada, ali ako iz nekih opravdanih razloga propustite ovo informativno događanje – ne brinite se. Osim brošure koju se može dobiti na faksu, svi tekstovi i informacije nalaze se i na webu.

Nećemo moći organizirati ponovo sve za studente koji su propustili ovaj tjedan, ali ćemo organizirati nešto slično za studente diplomskih studija, pa će se moći pridružiti i brucoši – rekla nam je Dorja Mučnjak.

 

Komentari