Izabrana riječ godine: Ono čega se svi boje, a nije korona

Piše
Vedran Mikulić

Nov 11, 2020

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio “lockdown” (zatvaranje)

Engleska riječ “lockdown” stvorena je od sastavnica “lock” – “zaključati” i “down” – “dolje”. Znači “zatvaranje, zaključavanje, blokadu, izolaciju”.

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ koja se definira kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, društvene interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta”.

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosilo se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “društveno distanciranje”.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je do danas evidentirano više od 50,2 milijuna slučaja zaraze koronavirusom, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 milijuna ljudi.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ “lockdown” upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ “tiktoker”, koju Collins definira kao “osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ “BLM”, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrijede), našla se u užem izboru. Collins je definira kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja”.

Foto: Pixabay

Komentari